Напишете дума/думи за търсене

Какво да замразим във формите за лед

Зелени подправки

За да имат винаги ястията ви свеж вкус на зелени подправки, може да замразите такива във формичките за лед.

1 Нарежете подправките, като бихте могли да ги съчетавате по вкусове или пък да ги подреждате само по една от вид в кубче.

2 Запълнете формата със зехтин или разтопено масло.

3 Покрийте с прозрачно фолио и замразете за една нощ.

4 На следващия ден може да отвиете и да сложете кубчетата в пликчета, като надпишете какво е съдържанието.

По този начин може да замразите розмарин, мащерка, салвия, джоджен, риган, лавандула. Босилекът не е подходящ за замразяване, защото е твърде деликатен.

Кафе

Замразете кафе или какао и си слагайте по една бучка в студеното мляко или пък ползвайте за сладоледи, кремове, сладкиши.

Бульон

Всички сме наясно с невероятните ползи на костния бульон. Ако нямате възможност да го приготвяте всяка седмица, замразете си няколко форми за лед, пълни с костен бульон, и ги ползвайте при готвене - така и вкусът на всеки сос и на всяка манджа ще бъде по-наситен и по-добър.

Бебешко пюре

Малките бебета хапват минимални количества, а е трудно всеки ден да им готвите по няколко вида храна. Затова замразявайте бебешкото пюре във формички за лед. Така ще може да контролирате и дозите на захранването.

Плодови ледчета

Слагайте по някакъв плод във всяка формичка и доливайте с вода, сок или студен чай. Така ще имате много ароматни и красиви формички за своите коктейли, както и за смутито.

Вино и доматен сос

Когато ви останат няколко глътки вино в бутилката, не ги изхвърляйте. Замразете ги във формички за лед и може да ги ползвате при готвене. Има много видове сос, които стават по-хубави, ако едната съставка е вино. Същото може да направите и с доматения сос.

Вместо формички за лед може да използвате подложка от бонбониера.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X