Напишете дума/думи за търсене

8 причини да обичаме доматите още повече

Не им обръщате особено внимание. На пазара са целогодишно, на трапезата - ежедневно. Вярно, нямат много общо с бутиковото производство от градината на баба, но без тях нито салатата е „Шопска”, нито моцарелата е „Капрезе”.

Червеният плод в ботаническия смисъл на думата е повече от съставка на салата и нещо, което се смила на салца есенно време. Доматът е суперхрана, богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и е полезна в борбата с различни заболявания.

-----

В една чаена чаша нарязани домати има над 30% от дневната дажба витамин С, 24% от тази на биотина, 16% - витамин К, и почти една десета от нужното количество фибри. При това на цената на само около 30 ккал.

Полезни са за здравето на кожата

Доматите съдържат ликопен – мощен антиоксидант от групата на каротеноидите. Забавя стареенето на кожата и я предпазва от появата на петна. Неслучайно се използва в много козметични продукти, в това число почистващи кожата и слънцезащитни.

Подпомагат предпазването от рак

Сурови или сготвени, доматите са добър източник на полезни вещества, но благодарение отново на ликопена се нареждат и сред лидерите в предпазването от някои видове рак - на маточната шийка, на гърдата, на стомаха. Редица изследвания посочват именно повишения прием на ликопен като средство за намаляване на риска от това заболяване.

Заздравяват костите

Съдържанието на калций и витамин К поставя доматите в челните редици на приятелите на костите.

За по-малко вреди от тютюнопушенето

Не очаквайте доматите да ви помогнат да откажете цигарите. Ще трябва да ги спрете сами. Но поне малко може да помогнете на белите си дробове да се предпазят от отровите. Добавете още една порция домати в менюто си.

В помощ и на сърцето

Високото съдържание на витамин В и калий в доматите може да намали нивата на холестерол в кръвта и да понижи високото кръвно налягане.

За здрави очи и зъби

Тук витамин А идва на помощ. Той също изобилства и има какво да предложи за добрата форма на кътниците и резците ви, както и на острото ви зрение.

Против запек

Фибрите са добрите феи на редовния стомах, а в доматите ги има много. Хапвайте ги в комбинация с други зеленчуци на салата, на супа или просто с малко сол.

Повишават имунитета

В този случай сурови е задължително условие за доматите. Защитата на организма разчита в голяма степен на приема на витамин С. Но за да се възползвате от мощната му сила, ще трябва да хапвате доматите несготвени.                                                                                                        

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X