Напишете дума/думи за търсене

Недостиг на основни витамини: 5 сигнала на тялото

Недостигът на основните витамини може да бъде объркан с други здравословни състояния. Човек живее години, без да подозира, че тялото му има остра нужда от някаква субстанция.

Първоначално витаминният дефицит се развива поради недостиг в хранителния режим. Вторичният витаминен дефицит обикновено се свързва с малабсорбция в стомаха. Дефицитът на витамини се появява при хора от всяка възрастова група, но децата, бременните жени и възрастните са по-предразположени към това състояние.

Ако човек не спазва балансирана диета, той има риск от недостиг на витамини. Симптомите могат да бъдат слабо видими за някои и очевидни за други. Ето класическите симптоми, които показват, че човек има липса на витамини в организма, и какво може да се направи за решаване на този проблем.

Безпокойство

СЗО изчислява, че 300 милиона души по света имат тревожно разстройство. Чести признаци на тревожност са силно безпокойство, страхове, сърцебиене, прекомерно изпотяване, нарушение на съня.

Витамин D се намира в морските храни като рибено масло, херинга, сьомга, сардини и слънчева радиация. Когато този витамин попадне в тялото, той претърпява химическа трансформация. Най-активната форма е витамин D3. Той участва във формирането на костната тъкан, имунитета и отстраняването на възпалението.

Недостигът на витамини от група В повишава тревожността. Витамин В6 участва в производството на гама-аминомаслена киселина, серотонин и допамин. Това са невротрансмитери, които имат успокояващ ефект върху ума и тялото. Витамин В6 намалява тревожността и депресията при жените.

Витамин В3 (ниацин) участва в превръщането на триптофана в серотонин, който участва в управлението на тревожност и депресия.

Проблеми с нощното виждане

Ако забележите проблеми с нощното виждане или от осветлението с различна интензивност, може да имате състояние, наречено нощна слепота. Причината за това е липса на витамин А. Той участва в зрителните, имунните функции, участва при изпращане на електрически импулси към ретината.

Витамин А се намира в животински и рибни продукти. Голямо количество от него се съдържа в телешкия черен дроб. Висока концентрация на витамин А има в маслото от черния дроб на треска. В растителните храни има каротиноиди, които попаднали в тялото се превръщат във витамин А. Това са морковите, червените и жълтите чушки.

Кървене на венците

Някога моряците често страдали от скорбут поради неправилна диета и липса на витамин С. Други симптоми (с изключение на кървящи венци) са кариеси, изтъняване на косата и умора.
Витамин С е мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, важен е за имунната система и помага за усвояването на желязото. Този витамин участва в синтеза на колагена. Дефицитът му обикновено се свързва с липса на храни, богати на него в хранителния режим. Други симптоми, характерни за тотален недостиг на витамин С, включват умора, синини, болки в ставите и мускулите.
Витамин С присъства във високи концентрации в цитрусови плодове, броколито и касисът.

Умора

Умората възниква по различни причини и поради липсата на определени витамини.
Витамин Е е важен антиоксидант, той има противовъзпалителен ефект и е важен за имунната функция. Ниското съдържание на витамин Е повишава общата и мускулната умора. Във висока концентрация присъства в ядките, семената и зелените листни зеленчуци.

Витамините от група В допринасят за превръщането на храната в енергия. Затова е важно хората със синдром на хронична умора да приемат витамин В.
Дефицитът на витамин D е друга добра причина за синдрома на хроничната умора.

Чупливост на ноктите и косата

Витамин В7 (биотин) е важен за производството на енергия, образуването на протеини, необходими за ноктите и косата. Признаци за липса на биотин са обриви по лицето, чуплива коса, изтръпване, намален апетит, депресивни състояния.

Продукти, съдържащи биотин, са яйцата, спанакът, черният дроб, сьомгата.

Ключовият микроелемент за ноктите и косата е желязото, което работи в производството на хемоглобинов протеин. Намаляването на концентрацията на желязо причинява чупливи нокти, допринася за загубата на коса.

Продукти с висока концентрация желязо са стридите, телешкият черен дроб, бобовите растения, ябълките, цвеклото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X