Напишете дума/думи за търсене

Витамините, с които косата расте по-бързо

Много хора разглеждат хубавата коса като знак за здраве и красота. При срещуположния пол тя подсъзнателно въздейства дори като сигнал за фертилността на жената.

Както всяка друга част на тялото ни косата също се нуждае от разнообразни хранителни вещества, за да бъде здрава и да расте. Всъщност косопадът е свързан с редица хранителни дефицити.

Разбира се, фактори като възраст, генетика и хормони също влияят върху растежа на косата, но оптималният прием на хранителни вещества е ключов.

1. Витамин А
Всички клетки се нуждаят от витамин А за растеж. Това включва и косата, най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло.

Витамин А също помага на кожните жлези да произвеждат себум. Себумът овлажнява скалпа и спомага за поддържането на косата здрава. Затова диетите с недостиг на витамин А може да доведат до няколко проблема, включително загуба на коса.

Макар че е важно да си набавяте достатъчно витамин А, твърде много от този витамин може да бъде опасно. Проучванията показват, че предозирането на витамин А също може да допринесе за загуба на коса.

Сладките картофи, морковите, тиквите, спанакът и зелето са с високо съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А.

Витамин А може да се намери и в животински продукти като мляко, яйца и кисело мляко. Маслото от черен дроб на треска е отличен източник.

2. Витамини от В групата
Един от най-известните витамини за растежа на косата е B-витамина биотин. Проучванията свързват дефицита на биотин със загубата на коса. Дефицитът му е рядко срещан, тъй като се намира в широк спектър от храни.

Други В-витамини помагат за създаването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества към скалпа и космените фоликули. Тези процеси са важни за растежа на косата.

Може да си набавите B-витамини от много храни, включително пълнозърнести продукти, бадеми, месо, риба, морски дарове и тъмни зеленолистни.

Освен това животинските храни са добри източници на витамин В12. Така че, ако следвате вегетарианска или веганска диета, помислете за приемане на добавка.

3. Витамин С
Витамин С е мощен антиоксидант, който помага на организма да се предпази от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Освен това тялото ви се нуждае от витамин С, за да създаде протеин, известен като колаген - важна част от структурата на косата.

Витамин С също помага на тялото ви да абсорбира желязо - минерал, необходим за растежа на косата.

Ягодите, чушките, шипката и цитрусовите плодове са добри източници на витамин С.

4. Витамин D
Ниските нива на витамин D са свързани с алопеция, техническия термин за косопад.

Изследванията показват също, че витамин D може да помогне за създаването на нови фоликули - малките пори в скалпа, откъдето расте новата коса.

Действителната роля на витамин D за растежа на косата не е доказана научно на този етап. Въпреки това често се препоръчва, ако някой страда от косопад.
Вашето тяло произвежда витамин D чрез директен контакт със слънчевите лъчи. Добрите хранителни източници на витамин D включват тлъста риба, масло от черен дроб на треска, някои гъби и обогатени храни.

5. Витамин Е
Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да предотврати оксидативен стрес.

В едно проучване хората с косопад са имали 34,5% увеличение на растежа на косата след добавяне на витамин Е в продължение на 8 месеца. Плацебо групата има само 0,1% увеличение.

Слънчогледовите семена, бадемите, спанакът и авокадото са добри източници на витамин Е.

6. Желязо
Желязото помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород до клетките. Това го прави важен минерал за много функции в тялото, включително растежа на косата.

Дефицитът на желязо, който причинява анемия, е основна причина за косопада. Особено често се среща при жените.
Храните с високо съдържание на желязо включват миди, стриди, яйца, червено месо, спанак и леща.

Трябва ли да вземете добавки за коса?

Храната е най-добрият източник на витамините, от които се нуждаете за растежа на косата. Ако обаче не успеете да набавите достатъчно чрез храната си, добавките може да са полезни. Според изследванията добавките действат най-добре при хора, които вече имат дефицит. Освен това големите дози витамини и минерали може да бъдат вредни, ако нямате дефицит. Затова ги взимайте само след консултация с лекар. Или просто ги добавете в менюто си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X