Напишете дума/думи за търсене

Никотиновата киселина кара косата да расте като побесняла (+рецепти)

Жените винаги търсят евтини и ефективни продукти за грижа за косата, включително за растежа й. Един от тях е никотиновата киселина, ефектът на която се сравнява с вълшебства. Благодарение на нея косата расте с 3-4 см на месец.

Тя е известна още като ниацин, витамин РР, витамин В3. Лекува рани, превръща мазнините в енергия, предпазва от сърдечносъдови заболявания, понижава холестерола.
Сега обаче ви предлагаме да погледнем на този витамин като ефективен начин за поддържане на бляскава и дълга коса.

Ползите от никотиновата киселина за косата

Витамин РР в ампули може да се използва за приготвяне на домашно приготвени козметични маски за коса. Той действа върху скалпа, като осигуряват вазодилатиращ ефект (разширяване на кръвоносните съдове) и засилва микроциркулацията, което стимулира космените фоликули да растат по-силни и подхранени.

Никотиновата киселина контролира производството на себум, така че скалпът остава чист по-дълго. Действайки на меланина, прави естествения цвят на косата по-жив и наситен.
След 10-14 дни на приложение се забелязва ускорен растеж на косата. Средно тя расте с 3-4 см на месец. Подобрява качеството на косата, прави я „по-послушна”, обемна и блестяща. Подходяща е за всички видове коса и скалп.

Никотиновата киселина, като всяко лекарство, може да предизвика алергични реакции. За да предотвратите това, направете тест за чувствителност на лакътя си, преди да използвате витамин РР за първи път.

Препоръки за употреба на никотинова киселина

Запомнете: никотиновите разтвори са само за външна употреба. Нанесете продукта с памучен тампон, спринцовка или пипета в корените на косата и втрийте с леки кръгови движения в скалпа. За да постигнете максимален ефект, следвайте тези препоръки:

1. Нанасяйте никотинова киселина само върху чиста глава. В противен случай примесите проникват вътре, което само ще влоши здравето и външния вид на косата.

2. Използвайте разтвора веднага след отваряне на ампулата, в противен случай ползите от витамин РР намаляват.

3. За удобство на процедурата предварително разделете косата на малки „порции”. Разтрийте разтвора, като започнете от слепоочията и постепенно се придвижете към горната и задната част на главата.

4. Ако използвате киселина като независимо средство, не е необходимо да я отмивате.

5. Усещане за парене и топлина на главата след прилагане на никотинова киселина е нормална реакция на скалпа. Но ако се появят обрив или сърбеж, изплакнете възможно най-бързо с хладка вода, а след това измийте с шампоан.

6. Ако имате чувствителен скалп, разредете киселинния разтвор с вода малко преди употреба.

Препоръчителен курс на употреба: редовно в продължение на един месец, след това почивка от 30-60 дни, след което може да повторите курса.

Рецепти за маска за коса с никотинова киселина

Маска с алое вера
Смесете 1 ч.л. сок от алое вера, никотинова ампула и добавете няколко капки течен мед. Втрийте масажно в корените на косата и оставете за 1-2 часа, след което изплакнете.
Начин на приложение: правете маска всеки ден в продължение на 10 дни.
Алое вера също насърчава растежа на косата, омекотява и я подхранва. Медът предотвратява загубата, укрепва корените, стимулира производството на колаген и еластин.

Маска с витамин Е
Смесете ампула с никотинова киселина, яйчен жълтък, 1 ч.л. кокосово масло или ленено семе и 10 мл витамин Е. Нанесете върху косата по цялата дължина и оставете за няколко часа. Изплакнете с топла вода, без да използвате шампоан. Фиксирайте резултата, като изплакнете косата с ябълков оцет, разреден във вода. Начин на приложение: 3 пъти седмично, 10 процедури.
Маслата укрепват и овлажняват къдриците, възстановяват структурата им. Витамин Е спира загубата, нормализира мастните жлези, бори се с пърхота и възстановява увредената коса. Яйчният жълтък укрепва косата, придава на къдриците блясък и еластичност. Изплакването с оцет затваря кутикулата на косата, което я прави гладка.

Маска с коняк
Смесете 1 супена лъжица мед и коняк, ампула с никотинова киселина и няколко капки рициново масло. Нанесете върху скалпа, оставете за 1-2 часа. Изплакнете с малко хладка вода, без да използвате шампоан. Начин на употреба: 1-2 пъти седмично.
Конякът укрепва космените фоликули, нормализира мазния скалп. Рициновото масло овлажнява скалпа и елиминира пърхота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X