Напишете дума/думи за търсене

Лайката и лимоновият сок ще ви отърват от мазната коса (+ рецепти)

Красотата е относително понятие, но всички се стремим към нея, особено жените. Сигурно е едно – здравето и красотата вървят ръка за ръка. Красивите коса, кожа и нокти, са сигурен признак за добро здраве и хармония. Природата, от своя страна, ни дава страхотни билки, които могат да се ползват като козметични продукти, чието действие и ефикасност ще ви впечатлят.

Няма установено правило за хубостта. То варира при времената и цивилизациите. В древна Гърция са се възхищавали на мускулестите тела със съвършена линия, докато през Ренесанса и в средните векове са били харесвани тела с много плът. Това ще рече, че всяка епоха освен различието на социално-икономически и политически условия е създавала и свой идеал за красота.

В нашата съвременност многобройни външни фактори влияят зле на здравето и на хубостта.

1. Злоупотребата с храни с подчертано съдържание на химически съставки, психическите преживявания и напрежение.

2. Замърсеният въздух.

3. Замърсената вода.

Околната среда и начинът на живот вредят на естетическия ви вид, те рефлектират върху повърхността на кожата ви и това е едно чудо на природата: кожата е истински барометър на здравето.

Затова водете редовен живот с достатъчно сън и чист въздух! Правете физически упражнения, без да достигате голяма умора! Яжте чиста храна, без да преяждате! Бъдете винаги господари на нервите си! Не избухвайте, когато имате неприятности! Държанието на майката определя поведението на цялото семейство. Мислете за това и създавайте радост и успокоявайте напрежението около себе си. Няма истинска хубост без съвършено равновесие.

Грижи за косите

Формата, дебелината, дължината и цветът на косите варират с възрастта и расата. Те са живи в своя корен и мъртви в своя край. Животът на косата се решава до 20-годишна възраст. Следователно се налага да се грижим предварително за нея, особено ако носим дълга коса. Меката вода е идеална за косата. Не злоупотребявайте с разяждащи шампоани или с варовита вода.

За да бъде косата гъвкава и с блясък, се прави запарка от 25 г сухи листа градински чай и 10 г листа розмарин в 500 мл вода. След изстиване се филтрира и се добавят 120 мл ром. Правят се фрикции на косата сутрин и вечер 1 месец.

Други рецепти: една шепа прясна бяла мъртва коприва се слага в 1 л вода да ври 15 минути. За фрикция на косата вечер.

За да бъде косата с блясък – след измиване, при последователно изплакване се слага в 1 л вода 1 супена лъжица лимонов сок или оцет.

При суха коса – за поддържане и подхранване: разбиват се три жълтъка с една лъжица рициново масло и 2 супени лъжици ром. Намазва се косата и стои така 3 часа, след което се измива с мека вода. Това се прави при миене на косата един път седмично.

При суха коса се правят фрикции със запарка от 50 г градински чай в 500 мл вода. Прецежда се и се прибавят 100 мл ром всяка вечер. Да се ядат пресни плодове и зеленчуци.

При чупещи се коси се приготвя смес от 10 мл зехтин, 15 г орехово масло и 15 г фъстъчено масло, която се нанася с фрикции върху главата. След час се измива с мека вода.

Подхранване на суха и изтощена коса: приготвя се смес от 10 мл глицерин, 1 жълтък, 10 мл рициново масло и сокът на един лимон. Нанася се върху косата с фрикции. След 2 часа се измива.

При мазни коси – след измиване се изплакват с вода от запарка на лайка (30 г на литър вода) и една супена лъжица лимонов сок (за русите коси) или запарка от 20 г мащерка, 10 г китайски чай и 30 г градински чай в 1 л вода (за кестенявите и черните коси).

Други рецепти: След измиване косата се изплаква със запарка от 20 г коприва листа, 20 г цветни кошнички от арника и 1 супена лъжица лимонов сок в 1 л вода. Да се пие отвара от коприва и да се ядат риба, яйца и мляко.

При огъване на косите: да се изплакват след измиване с отвара от орехови листа или листа от репей (30 г на 1 л вода).

За правилен растеж на косата: накисват се по 50 г листа коприва и 50 г стръкове риган в 1 л алкохол (70 градуса) в продължение на 15 дни. Да се държи на слънце и често да се разклаща. Настойката се прецежда: 2 супени лъжици от нея се слагат в 250 мл вода и с този разтвор се правят фрикции на косата сутрин и вечер.

При мазна коса: 50 г върбови клонки се изгарят и пепелта се смесва с 300 мл оцет. Кисне 12 дни и често се разклаща. След прецеждане се правят фрикции на косата вечер, 2 пъти седмично.

За подхранване на косата: по 1 супена лъжица свежи листа розмарин и коприва, цвят лайка, листа хвойна, листа градински чай, листа здравец и стръкове босилек се слагат в 350 мл зехтин да киснат 1 месец при често разклащане. Сместа се прецежда и се втрива в корените на косата 2 пъти седмично.

При чуплива и рядка коса: по 1 супена лъжица оцет и глицерин, 60 мл розова вода и 1 супена лъжица чист спирт се смесват и всяка вечер се втрива този разтвор в корените на косата. Косата се мие един път седмично.

За укрепване на косъма при светли коси: 1 супена лъжица цвят от лайка и 1 супена лъжица листа от розмарин се слагат в 300 мл водка да киснат 15 дни. С настойката се правят фрикции на косата 2 пъти седмично.

За тъмни коси: шепа шишарки от хмел и 1 супена лъжица корени от блатен аир се варят 5 минути в 1 л вода. С тази настойка се изплаква косата след миене.

При сърбеж на главата: правят се фрикции с отвара от листа коприва и репей по 30 г в 1 л вода или след измиване се масажира с оцет.

При косопад: по 10 г корени от репей и листа от бръшлян се варят 5 минути в 500 мл вода. С отварата се правят фрикции три пъти седмично.

За растеж на косата: смесват се 1 жълтък, 50 мл рициново масло, 1 супена лъжица ром или водка и 2 г хинин на прах. С тази смес се намазват корените на косата преди миене 1 път седмично в продължение на 4 часа.

При пърхот: 50 г настърган пресен хрян се слагат в 500 мл червено вино да киснат 7 дни. Прецежда се и с настойката се правят фрикции всяка вечер в продължение на 15 дни.

При пърхот и сърбеж: приготвя се запарка от 50 г цвят синчец, 50 мл оцет и 200 мл вода. Правят се фрикции след всяко измиване на косата.

Или смесват се сокът на един лимон, 1 жълтък и 1 лъжичка кисело мляко. Сместа се втрива в косата в продължение на 15 минути.

Или 30 г корени чемерика се варят в 200 мл оцет и 50 мл вода 10 минути. Течността се прецежда и се мажат корените на косата след всяко измиване. Помага за растежа и премахва пърхота.

За мазен пърхот – масажирайте косата всяка вечер в продължение на 1 седмица със сол вечер по 5 минути. След това изчеткайте косата си.

Против косопад: една шепа стръкове мащерка се слага в 1 л вода да ври 10 минути. С течността се правят фрикции на косата всеки ден в продължение на 30 дни.

При гнездна алопеция и оплешивяване: 1 супена лъжица сок от чесън се смесва с 1 жълтък. Сместа се втрива в болните участъци и така стои 3 часа. След измиване се изплаква с отвара от 1 чаена лъжичка корени от чемерика в 500 мл вода. Процедурата се прави 2 пъти седмично. Паралелно се пие отвара от червен кантарион;

Или правят се фрикции всяка вечер с отвара от 30 г листа от розмарин в 500 мл вода.

Из „Енциклопедия на лечебните растения на България”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X