Напишете дума/думи за търсене

Основни грешки при поддържане на косата

Много често допускаме елементарни грешки в обичайното поддържане на косата, които за съжаление влияят на добрия външен вид. Вижте кои са най-разпространените.

Разресване на косата, докато е мокра

Това е двоен удар по косата ви – когато е мокра, тя е по-слаба, а освен това е по-склонна към залитане. Затова първо подсушете добре с кърпа или сешоар и чак тогава използвайте гребена. Ако все пак държите да срешите косата, докато е мокра, направете го под душа, докато нанасяте балсам.

Неправилно разресване

Експертите препоръчват първо на направите лек масаж на главата – естествените масла, отделяни от скалпа, са най-добрият балсам. Освен това, масажът стимулира кръвообращението и усилва притока на кръв към луковиците на косъма. След това прекарайте внимателно гребена – срешете първо корените, а после и цялата коса.

Твърде често измиване

В повечето случаи косата не се нуждае от редовно всекидневно измиване, тъй като така се отмиват естествените масла, съдържащи се в скалпа и косъма. Ако ви се наложи измиване в два поредни дни, просто изплакнете косата само с вода и използвайте балсам.

Енергично подсушаване с кърпа

Повечето козметични продукти за коса е препоръчително да се нанасят на подсушена с хавлиена кърпа коса. Никъде обаче не е указано, че твърде грубото подсушаване на косата поврежда луковицата на косъма и прави косата по-чуплива и слаба.

Използване на сешоар веднага след измиване

Знаем, че сухата и гореща струя въздух действа разрушително на косата. Но ако не можете без сешоар, поне не го използвайте непосредствено след излизане от банята. Оставете косата да изсъхне леко, нанесете термозащитно средство и чак след това включете сешоара.

Ползване на маша върху мокра коса

Мокрите коси и горещите уреди се изключват взаимно. Прилагането на маша или преса за коса на влажни кичури прави косата слаба и чуплива. Затова експертите са категорични, че косата трябва да е напълно суха преди топлинен стайлинг.

Прекалено много козметика

За да запазите здравето на косата си, ликвидирайте навика да прекалявате със стилизиращите средства – тя я правят по-тънка, слаба и безжизнена. Колкото повече фиксиращи продукти нанасяте, толкова по-често ще трябва да прилагате шампоан за дълбоко почистване. Лакът за коса е доста вреден, тъй като съдържа спирт и изсушава косъма (особено при изсушаване с гореща струя въздух), затова го използвайте възможно най-рядко. Честото използване на продукти за обем също води до изсушаване и отслабване на косъма. Прекаляването със стилизираща козметика може да доведе и до разцепване на краищата на косъма. За да не го допуснете, не злоупотребявайте с третирането на косата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X