Напишете дума/думи за търсене

Костилката на авокадото - суперпомощникът на здравето

Авокадото е вкусен и питателен плод, който е перфектен за салати, смутита, дори и десерти, но има своя принос и за здравето.

Свикнали сме да използваме предимно неговата сърцевина, но костилката му е нещо, от което със сигурност не бива да се отърваваме с лека ръка.
Тя е ефективно естествено средство за решаване на кожни проблеми, лечение на болка в мускулите и ставите.

Около 70% от всички аминокиселини се съдържат в костилката на плода.
Ползите от нея са неизмерими - предотвратява развитието на сърдечносъдови заболявания, помага при висок холестерол и триглицериди и предпазва от коронарни артериални заболявания. Спомага за укрепване на защитните свойства на организма и допринася за по-бързото възстановяване след заболявания, причинени от гъбички и паразити. Изгаря мазнините и насърчава загубата на тегло. Както знаем нищо в природата не се губи – костилката на авокадото съдържа основните вещества, които изгарят мазнините от пулпата на плода. Фибрите в състава й подобряват транзита на храната в червата и носят усещане за ситост.

Още ползи

- идеална е против диария и възпаление на стомашно-чревния тракт

- повишава либидото и е естествен афродизиак

- помага при умора

- успокоява болките в ставите и мускулите

- предотвратява развитието на тумори поради съдържанието на флавонол

- предотвратява епилепсията

- бързо елиминира акнето и циреите

- регулира дейността на щитовидната жлеза

- има подмладяващ ефект както за вътрешна, така и за външна употреба, насърчава производството на колаген в кожата

- натурално лекарство против астма

За съжаление, костилката на авокадото има много горчив вкус. За да се използва, е необходимо да се отстрани горната кафява ципа, да се нареже фино и да се пече на слаб огън. Съдържанието на костилката трябва да придобие златист червеникав оттенък. След като се охлади и изсуши малко, може да се натроши в кафемелачка и след това да се използва под формата на отвара. Варете в гореща вода за 10 минути. След това бульонът трябва да се охлади и да се приема през целия ден.
Може да се употребява като подправка или хранителна добавка за салати, супи, пържени картофи, ориз, паста и други ястия.

Внимание: злоупотребата с костилка от авокадо може да доведе до запек, тъй като съдържа танини.

Козметична употреба

Авокадо костилката може да се използва за външна употреба. В този случай тя трябва да бъде намачкана, смесена с алкохол и оставена да престои една седмица. Сместа може да се използва за масаж на мускули и стави. При мигрена алкохолната инфузия се втрива внимателно в слепоочията и задната част на главата.

Кремът от костилката, натрошена и смесена с малко количество гореща вода, се използва за изсушаване на акне. Необходимо е пастата да се постави между две парчета марля и да се приложи върху засегнатата зона за 5-10 минути. Процедурата може да се повтаря всеки ден до желания ефект.

Натрошена (без печене) и смесена с рициново масло, оставете костилката да престои 1 ден. След това използвайте за блясък на косата, както и против косопад. Нанесете продукта върху скалпа и масажирайте нежно, покрийте главата с шапка и кърпа и оставете маската върху косата за 1 час. След това измийте косата с топла вода и шампоан. Тази маска не се препоръчва за мазна коса.

Смелете и използвайте за пилинг на кожата. Може да смесите праха с маслиново, бадемово или друго натурално масло. Това ще помогне за ексфолиране и тонизиране на кожата.

Бонус за домакинството

Прахът от авокадо костилката, смесен със сирене и брашно, ще помогне да се отървете от плъхове и мишки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X