Напишете дума/думи за търсене

Как да забавим стареенето ефикасно и без усилия

Всички искаме да останем млади възможно най-дълго, независимо дали говорим за здраве или за външен вид. Генетиката представлява само около 20% от това как хората стареят, докато факторите на околната среда и начинът на живот играят много по-голяма роля.

1. Управлявайте нивото на стрес
Нобеловият лауреат Елизабет Блекбърн откри, че теломерите (краищата на хромозомите) всъщност са отговорни за процесите на стареене в нашите клетки. Колкото по-къси са нашите теломери, толкова по-бързо остаряваме. Хроничният стрес води до по-къси теломери, поради което е важно да управлявате нивата на стрес.
Медитацията е един от най-добрите начини да ги намалите и да се почувствате по-спокойни. Освен това помага да се предотврати скъсяването на теломерите.

2. Обградете се с хора, които харесвате
Изследванията на Блекбърн доказват, че хората, които живеят в безопасни и приятелски настроени общности, имат по-дълги теломери.
Друго проучване показа, че женените хора и тези, които поддържат стари приятелства, също имат по-дълги теломери, което означава, че остаряват малко по-бавно от другите. Някои изследвания показват, че оптималният брой приятели, от които се нуждаем, за да останем здрави, е шест.

3. Яжте по-малко, живейте по-дълго
Ограничаването на калориите, което всъщност означава да се храним по-малко без недохранване, може да забави метаболизма и да ни помогне да останем млади по-дълго.
Опитайте се да избягвате всички видове преработени храни, защото фосфатите, добавени към тях, ускоряват процеса на стареене. Вместо това не забравяйте да включите в диетата си храни против стареене като боровинки, тъмен шоколад, ядки, смокини, сьомга, авокадо, куркума и др. По този начин ще намалите риска от сърдечни заболявания, ще защитите кожата и зрението си, ще поддържате когнитивната функция и здравето на червата.
Скорошно проучване от Университета в Скрентън показа, че орехите съдържат най-много антиоксиданти против стареене. Яденето само на 3 ореха на ден ще ви помогне да останете по-здрави и по-млади. Опитайте се да ограничите приема на добавени захари и спрете консумацията на безалкохолни напитки и алкохол.

4. Тренирайте мозъка
Четете книги, изучавайте чужди езици и играйте игри, които включват умствена дейност. Като накарате мозъка ви да работи активно, може да забавите процеса на стареене. Последните проучвания показват, че ученето увеличава броя на невроните, което помага на мозъка да остане по-млад.

5. Преминете към по-естествена козметика
Опитайте се да носите по-малко грим, защото парабените, използвани в козметиката, могат да нарушат естрогена и да повлияят на фертилитета на жените, запокитвайки го към преждевременното стареене.

6. Прекарайте около 15 минути на слънце
В днешно време използването на слънцезащита за лицето е нещо, което не може да прескочим дори през зимата. Въпреки това специалистите от Cancer Research UK предлагат да прекарваме около 15 минути на слънце без слънцезащитен крем. Това ще ни помогне да получим достатъчно витамин D без риск от рак на кожата.

7. Танцувайте по-често
Танците, особено с непрекъснато променящата се хореография, могат да засилят работата на хипокампуса и да помогнат за забавянето на стареенето.

8. Лягайте един час по-рано
Правилният режим на сън е много важен. Експертите казват, че сънят, който получаваме между часовете от 23 ч. и 3 ч., е отговорен за храненето и регенерацията, поради което трябва да заспивате в 23 ч. Или по-рано. Хроничната липса на сън влияе не само върху начина, по който се чувстваме, но и върху начина, по който изглеждаме.

9. Добавете още витамини към вашата диета
Антиоксидантите предотвратяват свободните радикали, причинени от увреждане на слънцето или пушенето, да увреждат клетките в тялото. Един от начините за това е използването на кремове за лице с антиоксиданти. Другият начин е да ги приемате чрез хранителни добавки. Най-мощните антиоксиданти, които забавят стареенето, са селен, витамин Е и витамин С. Помислете за добавяне на рибено масло или други противовъзпалителни добавки към вашата диета. Рибеното масло е богато на омега-3 киселини, които подобряват работата на сърцето, засилват имунната система и подобряват растежа на косата. Омега-3 е чудесен и за поддържане на по-млада кожа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X