Напишете дума/думи за търсене

7 начина да се справим с белезите

Белезите по кожата са един от най-неприятните и упорити козметични проблеми. Следите от акне, стари рани, изгаряне и други неприятни инциденти често не минават или не се заличават особено дори и след използването на скъпи кремове. Специалистите обаче са убедени, че има изход от ситуацията. Как да действате?

1. Търпение

Белезите от рани имат нужда от определен период, за да зараснат и чак тогава може да бъдат обработвани с козметични средства. Причината е, че козметиката и процедурите може да попречат на естествените възстановителни процеси на организма ни, включително и на производството на колаген. Изчакайте 3–4 седмици след появата на белега и чак след това започнете да действате за заличаването.

2. Използвайте слънцезащитен крем

UV лъчите не само травмират кожата, но и може да влошат вида на белезите. При обработката на ултравиолетовите лъчи клетките на кожата изработват пигменти, което може да направи белега по-тъмен или ярък от тена на кожата. За да избегнете този неприятен ефект, всекидневно ползвайте козметика, предпазваща от фотостареене. Особено подходящ е слънцезащитният лосион за SPF50+ на Eucerin, който помага за предотвратяване на фотостареенето. Притежава собствени механизми за възстановяване на ДНК-то на кожата, а хиалуроновата киселина в лосиона спомага видимо да намалеят признаците на стареене на кожата.

3. Използвайте щадящи козметични средства и процедури

Важно е да се отбележи, че много от активните компоненти в козметичните средства (например киселините) може да нанесат немалка вреда на кожата в зоната на белега. Затова използвайте най-нежните и щадящи средства – на водна основа и с успокояващи съставки като алое и лайка.

4. Натуралното е добро, но не е достатъчно

Въпреки безспорната полза от много натурални козметични продукти, за заличаване на белезите са необходими и медикаментозни препарати, специално създадени за тази цел. Затова не забравяйте да посетите дерматолог и да прилагате лекарствата, които той ви предпише.

5. Използвайте кремове и гелове, които активират растежа и регенерацията на кожните клетки

Най-добре е да съчетаете лечебни средства с козметични продукти – така ще заличите белезите или поне ще ги направите по-бледи и по-малко видими.

6. Прилагайте минерална декоративна козметика

Много жени използват декоративна козметика, за да прикрият белезите, но не бива да прекалявате. Прекалено тежкият и многослоен грим привлича вниманието към белега, вместо да го замаскира. В този случай е подходяща минералната козметика, която по-успешно и естествено прикрива проблемните зони.

7. Не купувайте лекарства и кремове на своя глава

Самостоятелното решение за прилагане на лечебни и козметични препарати не е особено резултатен метод за борба с белезите. При всички случаи е по-подходящо да се обърнете към квалифициран дерматолог, който ще прецени кое е най-доброто лечение във вашия случай и ще ви помогне да избегнете възпалението и зачервяването на белега.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X