Напишете дума/думи за търсене

Д-р Мирослава Кадурина: Битката със стареенето не трябва да е срещу природата

Здраве, естетика, красота са все термини, които кореспондират с нашата кожа. Проф. д-р Мирослава Кадурина акцентира върху терапиите с лазерни апарати, които са най-модерните и качествени в световен мащаб и са предназначени за третиране на всякакъв вид кожни проблеми. Споделя мнението си за филърите и ботокса, за бялата козметика и синдрома “Майкъл Джексън”.

Д-р Кадурина, докъде може да стигне прекалената суета на жената?

Може да стигне доста далече от това, което природата й е дала. Дори вече има формиран синдром “Майкъл Джексън”, при който прекалената суета преминава в почти психиатричен проблем. Хората, които страдат от него, обикалят лекарски кабинети, никога не са доволни и продължават да искат нова и нова корекция. Резултатът при тях е отдалечаване от това, което родителите им са заложили в тях като ген. Така че може да се мине границата на нормата и за съжаление се случва не толкова рядко. Другото, с което може да се прекали, е модата. Както при дрехите, обувките има ексцентрична мода, която е неприемлива за масовия потребител, се появи и мода във външния вид, каквато е чалгата.

На Запад може да срещнем човек с видоизменено лице, ако е остаряваща жена, която разполага с много пари, или е прекалено възрастна, но по някакъв начин иска да задържи годините. И това може да е неприемливо, но има нещо естествено да искаш да върнеш младостта, което те полъгва. Докато 17-18-годишно момиче да си слага ботокс, да си увеличава устните, да си коригира носа, да си прави липосукции и т.н., като не осъждам нито една от тези процедури, това е престъпно. Затова съм сред инициаторите в България, които искаме да се въведе закон, който да сложи възрастово ограничение за тези корекции. Дори и да има съгласие на родителите, те да се назначават само по медицински показания, както е на Запад. Освен този закон, се опитваме да регламентираме и квалификацията на лекарите, и правото на козметичките върху различни процедури...

Суетата на жената стига дотам, че се опитваме да изменим природата, а това е невъзможно, тя е по-силна от нас. Аз съм лекар и смятам, че трябва да помагаме на природата, защото тя е красива. И в остаряването има красота. Битката със стареенето не трябва да е срещу природата и на всяка цена, а по най-близкия до природата начин.

Идват ли при вас пациенти с претенции, но с неподдържана кожа?

Напоследък идват за консултация жени над 65-70 години, които и крем не са ползвали никога и искат да се направи нещо, защото са видели, че са остарели. Отношението към външния вид не трябва да е кампанийно, а перманентно - лицето да се почиства, да се използва подходящ крем, който не е задължително да е скъп, но да е точен.

Може би най-правилно е да се потърси съвет от дерматолог, който да определи какъв тип кожа имаме и какви продукти да ползваме?

Разбира се, това е задължително. Проблемът в България е, че учим всичко - детайли от историята, от химията, от физиката, но най-малко учим за нашето тяло и как да се отнасяме към него, включително и как да се грижим за кожата си. Затова и ставаме жертви на безогледната реклама. Рекламират се всевъзможни кремове ширпотреба. Например крем, който лекува акне или някакъв от охлюви, който решава всички проблеми. Несериозно е да приемеш, че един крем лекува проблемна кожа. За някои алергичната кожа е проблем, за други - кожата с пъпки или с капиляри... На ден преглеждам поне 3-4 пациенти с акне и дори правих проучване, което показа, че 70 % от хората, които идваха, започваха с изречението: - “всичко съм ползвал, даже и “Лептен”.

Доколко можем да сме сигурни, че в продукти без парабени няма друга вредна съставка?

Напълно може да се вярва на това, тъй като в новите козметични продукти има естествени съставки, които ги стабилизират. Най-големият бич за кожата и организма са алергиите, предизвикани от изкуствеността, която ни залива от стабилизаторите, ароматизаторите и пигментите в кремовете. Разбира се, има хора с индивидуална алергия, които могат да я проявят дори към антиалергични продукти, но това е рядкост. Някои фирми в сферата на масовата козметика предлагат такива неща, че само 10% от потребителите, и то с много здрава кожа, могат да ги понесат.

Другият вид козметика е така наречената професионална, сред която също има недостатъчно изпитани продукти, но има и лимитирани серии, зад които стоят имена на лекари. Тя се предлага в козметичните салони. Третият вид е медицинската козметика, която е гарантирана, минала е през големи лаборатории. Голяма част от продуктите й са предназначени за проблемна кожа - срещу акне, при чувствителна, има и серии за борба със стареенето... Продава се в аптеките, като има и по-нисък, и по-висок клас серии, но всички са със гарантирано качество, съдържат минерални води, естествени съставки, правят се без парабени и не са алергизиращи. На разположение в аптеките са и обучени от съответната марка консултанти. Има и елитна козметика, която се продава в самостоятелни магазини - Clinique, Estee Lauder, както и големи фирми като Chanel, Dior, Lancome, които разработват много скъпи козметични линии и също се предлагат от консултанти.

Кои са новостите, предназначени за възстановяване на кожата, които предлагате в клиниката?

Клиниката ни е една от най-големите като обем работа, не само на Балканския полуостров но и в Европа. Имам гордостта да кажа, че сме включени в световна мрежа за наблюдения и проучвания както в клиничната медицина, така и в естетичната. Скоро се върнах от Световния конгрес на петте континента, който се проведе в Кан, където имах честта да чета доклад като единствен представител от Източна Европа. Разглеждаха се новостите в лазерната терапия. Нашата клиника е референтен център за лечение на пациенти от Средна и Източна Европа.

Разполагаме с целия диапазон от агресивни и неагресивни лазерни апарати. Имаме световни постижения в премахването на белези. Резултатите са изключителни при сипаничави лица вследствие на акне, при атрофични белези... Възстановяването на кожата при някои процедури е до 5 дни, при други - от 7 до 10 дни, но в никакъв случай не изваждаме хората от нормалния им ритъм на живот за по-дълъг период. Фракционният лазерн ресърфейсинг например третира нежеланите несъвършенства върху лицето и тялото, така че стимулира собственото възпроизводство на колаген в организма. Всяка процедура може да е единична, но след 6 месеца трябва да се повтори.

Терапията е много прецизирана и зависи и от качеството на апарата, и от подготовката на лекаря. В нашата клиника имаме опит, направили сме поне 500 такива процедури, и то с изключително добър резултат. Имам честта да съм член на Световния борд за борба с белезите, където определяме параметрите на новосъздаваните лазери за този вид процедури. Няма по-хубаво от това да видиш млад човек, чието лице си променил. Но първото, на което уча пациентите с тежка форма на акне или на друг кожен проблем, е търпение. Предлагаме най-модерната и качествена апаратура в света, която премахва и следоперативни белези, следтравматични, от изгаряния...

Към филъри или ботокс е по-добре да се насочим?

Филърите и ботоксът са различни неща и не може да се каже кое е за предпочитане. Лекарят трябва да прецизира кое е добре за пациента. Филърът е хиалуронова киселина в различна концентрация. Използва се за хронологичните (назолабиални) бръчки, които се повлияват изключително добре. В по-леки концентрации, например 10 и по-малко процента хиалурнова киселина, може да се прилага за бръчките около очите и за обща хидратация на лицето. Помага и за стягане на контура, но лазерната терапия с инфрачервена светлина е още по-ефикасна. Имаме процедури, които се борят с петната, с розацеята... Известни сме с постиженията си при премахване на червени родови петна при децата. Що се отнася до ботокса, лекарят е този, който трябва да прецени къде и колко да се постави. Ботоксът не е терапия, а корекция. Съветът ми е хората да се обръщат повече към терапевтичните процедури, отколкото към корективните.

Как да разберем, че ни поставят качествен филър?

Пациентът трябва да подпише информирано съгласие, в което има и етикет на филъра, който му поставят. Хубаво е да поиска сертификат от лекаря, който да доказва, че е обучен да работи с филъри. И е задължително манипулацията да се извършва от лекар.

Какво е отношението ви към агресивната естетика?

Агресивната естетика е свързана с прекаляване с всички тези неща, за които говоря, и с непознаване на апаратите от страна на тези, които работят с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X