Напишете дума/думи за търсене

Най-успешните процедури за подмладяване

Ако смятате, че очите ни остаряват обратно пропорционално на кожата, сте на прав път, казват поетите. Защото душата, която прозира от тях, няма възраст. Но без съмнение, ако красотата се дължи на гените, то това, че изглеждате страхотно и след 40 години, вече е функция на начина на живот и антиейдж продуктите, които използвате. Ако обаче разгледаме съвременните методи за борба със старостта, ще попаднем и на такива, които изобщо няма да ни допаднат. Как да се ориентираме в пазара, предлагащ красота, ни съветва козметикът Марина Петрова.

Лазерно подмладяване

Лазерното подмладяване е уникална методика за бързо и ефективно подобряване състоянието на кожата. Уникалността на метода е, че задейства и активира едновременно и дълбоките, и повърхностните слоеве на дермата, като не нарушава целостта на кожната покривка и води до видими резултати. Те са обща свежест, еднакъв цвят на лицето, изгладени бръчки, тонизирана кожа, подобрено състояние при акне, пъпки или херпес. Лазерната светлина стимулира фибробластите, съответно синтеза на собствен колаген. Това позволява за кратък период да се премахнат както капилярните мрежички, така и хиперпигментните петна. Лазерното подмладяване не уврежда кожата и при него липсва период на възстановяване. Това е процедура, създадена за хора, водещи активен начин на живот.

Термолифтинг (радиочестотен лифтинг)

Тази процедура може да сътвори чудеса без намесата на пластичната хирургия. Нарича се още “лифтинг през обедната почивка”, защото не оставя видими следи по кожата. Възвръща нейния тонус и тургур. След няколко процедури започва стягане на овала на лицето, а двойната брадичка се прибира. Какво представлява? Контролирано загряване на дермата и подкожните тъкани. То предизвиква засилване на кръвообращението, което стимулира биосинтеза на колаген, а отпуснатите колагенови нишки се скъсяват и уплътняват, без да се увреждат. В резултат кожата става по-стегната и плътна. Това стимулиране на кръвообращението насища още тъканите с кислород, ускорява отделянето на токсини и въглероден двуокис.

Особености на термолифтинга: понякога една-единствена 30-минутна процедура е достатъчна, за да се забележи положителен ефект. Друг път обаче се налага процедурата да се повтори в зависимост от кожата. Схемите са - веднъж годишно 4 до 8 процедури; 2 пъти годишно по 4 процедури, или 1 път на 2-3 месеца. Резултатът трае до около 4 години.

Фотоподмладяване

Засиленото светлинно въздействие тук провокира отделяне на колаген в дермата. С това, от една страна, се отстраняват проблемните зони като петна, спукани капиляри и розацея, а от друга се постига ефект на подмладяване в рамките на същата процедура. Така след стимулиращото въздействие на процедурата кожата и шията се ревитализират “отвътре”. Едно третиране трае около 20 мин., а се препоръчват 2-4 повторения с интервали от 2 до 4 седмици между тях.

Микродермабразио и химичен пилинг

Ако вече сте навършили 40 г. и кожата ви е пореста, с пигментни петна и първи силно забелязващи се бръчки, това е вашата процедура. Какво представлява? Горният слой на кожата се “изтърква” с висока скорост с микрокристали от алуминий или пясък. С помощта на вакуум кристалите се изсмукват обратно, но заедно с мъртвите клетки на епидермиса. Тенът става видимо по-равномерен и свеж. Манипулацията е безболезнена, усеща се леко парене. Микродермабразиото не помага срещу дълбоките бръчки, но идеално повлиява пачия крак, бръчките над горната устна и тези на шията и деколтето. Най-ефективно е да се направят около 6 процедури през интервал от две седмици. А през зимата се препоръчва да се прави по една всеки месец. Резултатът трае от 6 до 18 месеца в зависимост от типа кожа. Манипулацията все пак крие риск. Ако не е пипала ръката на опитен козметик и кожата е “изтъркана” прекалено, може да се стигне до повърхностни рани. Препоръчително е най-малко 4 седмици след процедурата кожата да не се излага на пряка слънчева светлина незащитена. Есента е най-подходящият сезон за микродермабразио.

Микродермабразиото и химичният пилинг са два различни метода, но целят едни и същи резултати - обновяване на кожата и стимулиране биосинтеза на колаген. Химичният пилинг също “стопява” най-външния слой на кожата и в зависимост от процента киселина се определя мащабността на метода.

Попълване на бръчки

В последните години в употреба влизат т.нар. “филъри” (пълнители, дермални импланти). Другото им предназначение е за уголемяване на устни и попълване на хлътнатини по лицето. Те биват биоразграждащи и неразграждащи се. Към вторите спадат продукти от групите на силиконовия гел, телешки колаген, които Европа забрани от 1998 г., защото често след инжектиране дават странични възпаления (грануломи). Биоразграждащите пък използват най-често хиалуроновата киселина, извлечена от животни - от гребени на петли или от биосинтезирани вещества. Пачият крак около очите, вдлъбнатините на назолабиалните бръчки или бръчката между веждите пък могат да бъдат механично инжектирани и попълнени. Вкарана в проблемната зона, хиалуроновата киселина се свързва с молекулите вода и изпълва бръчките.

В българските козметични салони се прилага и още един метод за попълване на бръчки на основата на млечна киселина (New Fill). Той успешно заличава по-дълбоките неравности и белези. Процедурата е лесна, отнема около 30 минути, а въздействието е директно. Бръчката се попълва с помощта на пълнител-инжекция, убожданията са покрай нея, а не във вътрешността й. Колкото по-дълбоко е проблемното място, толкова по-големи колоидни частици трябва да съдържа хиалуроновата киселина. В случая е естествено, че тялото се нуждае от повече време, за да разгради самата киселина. Методът се използва и за попълване на устни. Лифтинг-ефектът трае между 6 и 12 месеца, но около устните след шестия месец процедурата трябва да се повтори.

PSP - photo electro skin poration

Това е нов алтернативен и неинвазивен метод на мезотерапията. Какво представлява? Посредством високочестотен ток се образуват временни пори в клетъчните мембрани и директно в клетките се вкарват активни коктейли. За още по-добри резултати се използва паралелно и фототерапия (въздействие чрез светлина). Ефектът е като при класическата мезотерапия, но без болка и евентуални хематоми. Препоръчителната доза е еднократно 6 процедури, след това 1-2 пъти месечно повторение в зависимост от нуждите на кожата.

Мезотерапия

Чувствате кожата си уморена и суха, дори за вашите 25 години? Ако е така, мезотерапията, наричана още мезолифт, мезоглоу или мезопийл, е точно за вас. Какво представлява? Инжектиране чрез игли на коктейл от витамини, минерали, аминокиселини точно под повърхността на кожата в мезодермата. Тук иглите проникват по-дълбоко, отколкото при татуирането. Но основната съставка е хиалуроновата киселина, защото безценното й свойство е да задържа влагата. Не е тайна обаче, че в разтвора, който се използва при убождането, се добавят и упойващи вещества.

Положителното при процедурата е, че мезолифтът “тапицира” кожата отвътре с цел да изглежда по-гладка и опъната отвън. Може да се използва и при целулит, стрии, в областта на деколтето, горната част на ръцете и шията. За гарантиран ефект е нужно да се проведат от 5 до 7 сеанса през интервал от две седмици. Резултатът се задържа около половин година. Отрицателните ефекти са, че е възможно да се появят зачервявания и подувания на кожата, които може да не изчезнат през първата седмица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X