Напишете дума/думи за търсене

По какъв начин солта помага против бръчки и при рани

В „Чудодейната сила на солта” ще намерите многобройни съвети и рецепти за това как най-ефективно да използвате солта за лекуването и профилактиката на различни заболявания, както и като средство за разкрасяване.

Книгата е за здрави и болни, за млади и стари, а съветите в нея са лесно изпълними и по силите на всеки.

Откъсът по-долу ще ви предложи лесни и практични рецепти за лекуване на рани по кожата, изгаряния и ухапвания от насекоми. Също така ще откриете няколко страхотни трика за премахване на бръчките и черните точки, както и за изглаждане на кожата като цяло.

Използване на солта при кожни заболявания

Рани

– Ударили сте се с чук по нокътя. Болката е много силна. Пръстът ви изтръпва, подува се, зачервява се. Вземете чаша водка, разтворете в нея 1 суп. лъжица сол, натопете ивица плат и я намотайте около пръста, който е започнал да ви боли силно. Отгоре сложете гумен пръст. След около два часа болката ще стихне. Пръстът много бързо попива разтвора от сол и водка, затова под гумения пръст доливайте по малко разтвор. След три часа ще усетите дори леко опиянение. Свалете компреса. Пръстът ще е побелял. След около два дни кожата му ще започне да се бели и той ще порозовее. Травмираният нокът няма да падне, ще започне да расте нов, а стария подрязвайте, както останалите.

– Предписание: подутини на коленните стави, натъртвания, рани. Един пакет морска сол се нагрява в емайлиран съд до 45°С, след това се добавя ябълков оцет, солта се разбърква на каша и бързо към нея се прибавя предварително смляна в месомелачката голяма глава лук. Докато не е изстинала, получената смес се нанася върху марля, четирите й краища се връзват и полученият компрес се поставя върху болното място, покрива се с мушама или фолио и се завива с нещо топло. Този компрес помага много добре при радикулит, остри ставни и други болки.

– Против рани. 1 суп. лъжица козя или овча мас, ? суп. лъжица сол, 1 суп. лъжица накълцан лук (който трябва да е стар) се стриват на каша. Полученият мехлем се слага във и около раната. Поставя се превръзка и се държи 24 часа. При първото използване болката е доста силна, защото мехлемът започва да изтегля нечистотиите от раната. След второто и третото налагане болката намалява. При четвъртото и петото всичко свършва.

– Лечение със сол на рани и увреждания на пръстите. В емайлиран съд се слагат 3 суп. лъжици сол, която се залива с чаша вряла вода (ако разтворът е за рани, той се сварява). Разтворът трябва да е горещ, но да може да се търпи. Пръстът се държи в него 30 – 40 мин. За да не изстива, разтворът се нагрява. През първия ден процедурата се прави поне 2 пъти и след това се повтаря до излекуването.

– Бързо пречистване и зарастване на всякакви рани се постига, когато те се обработват със солен разтвор. За 0,5 л топла вода е необходима 0,5 ч. лъжичка сол.

– Сиканджубин е оцет с мед и сол. Необходими са 2 части ябълков оцет, 3 части сухо марково червено вино, 5 части полифлорен мед и 0,1 част сол от Мъртво море. Оцетът и виното се поставят на водна баня и се нагряват на тих огън до около 70°С, в тях се изсипва солта и с дървена лопатка от плодно дърво се бърка, докато се разтвори напълно. Снема се от огъня и след охлаждане до стайна температура се прецежда. Течността се налива в широк порцеланов съд. Медът се добавя по малко и старателно се разбърква. След това всичко се прехвърля в голяма бутилка и се разклаща петнайсет минути. Оцетът с мед и сол е готова основа за направата на различни балсами. Но за да го използваме като отделно лекарство, трябва да го оставим да престои 21 дни, за да узрее и да добие достатъчно сили от съставките. За целта държим соления разтвор сиканджубин 21 дни на стайна температура на сухо и тъмно. Той се използва отделно за компреси и превръзки или в него се добавят съответни отвари и билкови сокове. Лекува пресни и застарели рани, мокрещи и сухи екземи, при използване не дразни като солен разтвор и обезболяващото му и антисептично действие е много по-голямо от това на готварската сол.

– Срещу напукани пети се използва следната рецепта. Първо те се накисват в доста гореща вода с ябълков оцет, след което с пемза трябва да се отстрани вроговеният слой кожа. Петите се подсушават добре, препоръчва се да се покрият с тънък пласт солена сланина, която се фиксира за през нощта. На сутринта краката се измиват, а вечерта лечебната процедура се повтаря.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X