Напишете дума/думи за търсене

Здравото сърце не обича сол, а фибри

Един от най-ефективните начини да защитите сърцето си е чрез здравословна диета. Тя може да помогне за контрола на теглото, за регулиране на кръвното налягане, за намаляването на холестерола и свеждането до минимум на риска от сърдечносъдови заболявания. Разбира се, не бива да пренебрегвате и физическата активност, която също е от значение за подобряването на здравословното състояние.

Приемайте храни с ниско съдържание на мазнини

Храненето с продукти, съдържащи мазнини, увеличава риска си от затлъстяване, запушване на артерии, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инфаркти и инсулт. Опитайте се да ядете не повече от три пъти на ден мазни храни. Имайте предвид, че супена лъжица масло се равнява на една порция.

За да контролирате приема:

Проверявайте етикетите на храните, за да видите какви видове мазнини съдържат. Наситените мазнини са обикновено твърди мазнини като маслото. Те увеличават холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания. Ограничете приема на наситени мазнини до 14 грама на ден или по-малко.

Трансмазнините също повишават холестерола, увеличават риска от сърдечни пристъпи и запушване на артериите. На етикета са отбелязани като „частично хидрогенирани масла". Ненаситените мазнини се смятат за по-здравословни от наситените и трансмазнините. Лекарите препоръчват следните здравословни източници на мазнини: маслини, ядки,масла и авокадо.

Яжте разнообразни плодове и зеленчуци

Много хора не ядат достатъчно количество плодове и зеленчуци. Опитайте се да ги консумирате всеки ден. Приемайте плодовете и зеленчуците пресни или замразени. Ако купувате консервирани, търсете тези, които са консервирани в собствен сок или вода. Избягвайте да ядете зеленчуци, които са пържени или панирани. Те са с високо съдържание на мазнини. Плодове, които са консервирани в сладки сиропи или са замразени с прибавена захар, ще увеличат приема на калории. Ябълките, бананите, морковите и краставици са удобни за пренасяне. И спокойно може да ги консумирате в работата.

Консумирайте бяло месо

Големите източници на бяло месо са домашни птици и риба. Ограничете консумацията на червени меса. Когато ядете месо, отстранявайте кожата. Често под нея има слой мазнини. Печете месото на скара или във фурната, вместо да го пържите. Сьомга, херинга, пъстърва и риба тон са много богати на омега-3 мастни киселини, които помагат да се контролира холестерола. Опитайте се да ги ядат най-малко два пъти седмично вместо други видове месо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X