Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаем за хляба, който ядем

Хлебарството е един от най-древните занаяти. Има открити ръчни мелници, които датират още от късния неолит. Дълго време хлябът е бил печен на силно нагряти от слънцето камъни, като, разбира се, не е бил в познатата днес бухнала форма, ами по-скоро като тънки пити.

В по-късни периоди случайно старо тесто е било добавяно към новото и така човечеството е открило закваската. Най-вероятно по случайност хората са разбрали, че когато пекат хляба със закваска, той става по-пухкав и по-вкусен.

Въпреки това, използването на мая в производството на хляб се налага доста късно – някъде през втората половина на XIX век. През годинитe, хлябът се сдобива с огромен брой разновидности, като основната разлика е във вида на брашното. Държавите, от своя страна, припознават любими видове хляб, които нерядко се превръщат и в национални символи. Каквато е например багетата (франзелата) за французите, чабатата – за италианците, хлябът с маслини – за гърците, ръженият хляб – за германците, царевичният – за американците, тортиас – за мексиканците, наанът – за част от Азия, погачата – за нас от Балканския полуостров.

А у нас, както знаем, хлябът не е просто храна. Хлябът е символ на живот и е традиция, която присъства във всеки най-важен житейски момент – и когато двама се вричат един на друг, и когато се ражда дете, и когато се посрещат най-светлите празници, и когато изпращаме някого от белия свят.

Затова и българинът е толкова чувствителен на темата за „насъщния“. И понеже тя присъства толкова често в нашето ежедневие, често се спекулира с нея, а митовете за хляба скоро ще бъдат повече от древногръцките.

Мит №1 - Хлябът е вреден

Това е най-сериозният мит, който не само е грешен, но и нанася сериозни щети върху реалната преценка на хората, които държат на здравословното хранене. За последните години консумацията на хляб в България се е свила драстично, а според нутриционистите хлябът е балансирана храна и ценен източник на необходимите за всеки организъм растителни въглехидрати. Освен това, той съдържа витамини от В-групата, калций, натрий, магнезий, желязо. Специалистите са категорични, че хлябът има място на трапезата ни ежедневно, стига хранителният режим да е добре обмислен и съобразен с индивидуалните нужди на всекиго.

Мит №2 - От хляба се пълнее

50 г хляб съдържат 120 ккал, а 50 г ориз – 180 ккал. Сами пресметнете дали ще напълнеете от хляба или от ориза. Проблемът с хляба е, че той обикновено се консумира като добавка към основното ястие. Това увеличава калориите, затова когато спрете да си топите хляб в яхнията, започвате да отслабвате.

В тази връзка, често се твърди, че който иска да запази добрата си форма, е добре да препича филийките хляб. Не, препеченият хляб не е по-малко хранителен от мекия. Нещо повече – в суровия има вода, което е за предпочитане.

Мит №3 - По време на диета се яде само пълнозърнест хляб

Зависи от диетата. Пълнозърнестият хляб като цяло има същата енергийна стойност като белия (да не говорим, че невинаги има гаранция дали хлябът, който купувате, е истински пълнозърнест хляб). В повечето пълнозърнести хлябове обаче се съдържат така полезните растителни фибри, които засищат по-бързо и са добри помощници в извеждането на токсините от организма. От друга страна, обаче, някои от тях са силно киселинни и не се препоръчват за хора със стомашни проблеми. Да не забравяме също актуалното верую в науката на храненето, че най-полезна е консумацията на регионални продукти. Каквато за нас, българите, е именно пшеницата.

Мит №4 - В хляба ни е пълно с химия

На опаковката на хляба може всеки да се убеди сам какво е неговото съдържание. Обикновено хлябът се приготвя от брашно, вода, мая и сол. Разбира се, изключения има и всички трябва да сме бдителни и да пазаруваме единствено от проверени вериги.

През последните години BILLA превърнаха производството на хляб в силен акцент из всички свои магазини в страната. Те неслучайно се гордеят с продукцията си, тъй като хлебните изделия от тяхната пекарна се приготвят от изцяло натурални съставки и без ГМО-продукти. Ако искате изцяло натурален и полезен хляб, може да го имате в близкия магазин на BILLA, където ще го вземете топъл, защото се вади от пекарната на всеки 30 минути.

Веригата гарантира за своите доставчици, защото техните продукти притежават всички необходими сертификати.

Хлябът в BILLA е дело на специално обучени и сертифицирани от МОН експерти, които не само не правят компромис с качеството, но и всеки месец разработват по една нова рецепта, която да обогати асортимента.

X