Напишете дума/думи за търсене

Здравото сърце не обича сол, а фибри

Обърнете внимание на пълнозърнестите храни

Яжте пълнозърнести тестени изделия и хляб. Изберете кафяв ориз вместо бял. Ечемик и елда са отлични допълнителни източници на фибри. Яжте овесена каша вместо готовите зърнени закуски, които се продават във веригите.

Избягвайте да консумирате кифли, вафли, понички, бисквити, бял хляб, сладкиши, пайове и яйчни спагети.

Не забравяйте нискомаслените млечни продукти

Млечни продукти осигуряват калций и витамин D, които са важни за поддържането на здрави кости. Въпреки това е препоръчително да се консумират млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на сол, за да не застрашавате сърцето. Пълномасленото мляко и млечните продукти съдържат високи нива на наситени мазнини и натрий. Една чаша кисело мляко се равнява на една порция. Ограничете приема на млечни продукти до максимум три порции на ден.

Намалете съдържанието на сол в храната

Високото кръвно налягане увеличава шансовете за сърдечносъдови заболявания. Може да намалите кръвното си налягане като редуцирате приема на сол. Махнете солницата от масата. Много хора добавят сол още преди да са опитали ястието. Изкоренете този вреден навик. Не прибавяйте допълнително сол при варенето. Проверявайте етикетите на консервираните храни. Много от тях са с добавена сол. По възможност закупувайте тези с ниско съдържание на сол. На етикета трябва да пише с ниско съдържание на „натрий".

Заменете чипса и солетите с морков или ябълка.

Редуцирайте приема на алкохол

Алкохолът е с високо съдържание на калории. Употребата на големи количества ще увеличи риска от сърдечни проблеми. Ако пиете, направете го в умерени количества. Хората между 55 и 60 трябва да ограничат консумацията си на алкохол до две питиета на ден. Жените и мъжете над 60 трябва да пият не повече от едно питие на ден.

Все пак една чаша червено вино вечер не би ви навредила, дори обратното. Според изследвания умерената консумация на червено вино е полезна за сърцето.

Откажете цигарите

Пушенето води до стесняване на артериите. Това повишава кръвното налягане, риска от сърдечни пристъпи, сърдечни заболявания и инсулти. Затова е важно при сърдечни проблеми или признаци за такива да откажете цигарите.

Спортувайте

Упражненията ще ви помогнат да намалите нивата на кръвното налягане и холестерола. Три часа физическа активност на седмица са достатъчни, за да поддържате тялото си. Изберете между ходене, бягане, колоездене, плуване, аеробика или спортове като баскетбол или футбол.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X