Напишете дума/думи за търсене

Бани с природни средства, за които здравето ще ни благодари

Кисненето в леген или във вана е отколешно средство за решаване на някои здравословни неразположения.

Обикновено се използва за облекчаване на дискомфорта в долната част на тялото и намаляване на възпалението, дразненето или болката. Тези бани се препоръчват от лекарите и имат нисък риск от нежелани реакции.

Предлагаме ви 7 рецепти за баня, които ще ви помогнат да останете здрави и млади.

1. Баня със солена вода

Солта е отлично антибактериално и лечебно средство. Класическите солени бани се използват от хемороиди до сърбеж. Ще ви трябва около 1/4 ч.ч. сол, добавете към достатъчно топла вода, чиято температура да може задните ви части да издържат. Седете в легена или във вана 30 мин и сменете водата, когато стане твърде студена.

Може да седите и по-кратко в легена, но не по-малко от 15 мин. 5 или 10 мин не е достатъчни, за да се намалят болката и дискомфорта.

2. Сода за хляб

Това лекарство се препоръчва за намаляване на инфекциите, защото содата за хляб има антибактериален ефект. Рецептата е много проста. Сложете 4-5 супени лъжици сода за хляб в легена. Бъркайте, докато се разтвори содата. Седете в легена най-малко 20 минути, или докато водата стане студена.

3. Билкова баня

Това е добра рецепта за билкова вана, особено ако наскоро сте раждали. Използвайте 1 ч.ч. нерафинирана морска сол, 60 г лавандула, 60 г бял равнец, 60 г уич хейзъл, 60 г невен и 60 глайка.

Смесете всички съставки и приберете сместа в малки торбички. Кипнете вода, пуснете една торбичка в нея и оставете добре да се разтвори. Когато температурата на водата е удобна за вас, може да се насладите на банята.

4. Маслена баня

Баните с етерични масла са не само лечебни, но и релаксиращи заради хубавата си миризма. Те помагат за лечението на интимни заболявания. За тази баня ще ви трябват: 1/2 ч.ч. английска сол, 2 супени лъжици сода за хляб,1 супена лъжица зехтин, 8 капки лавандулово етерично масло и 8 капки масло от лайка. Разбира се, и вода!

Просто смесете солта и содата, след това добавете останалите съставки и разбъркайте отново. След като всички съставки се смесят, добавете ги в топлата вода. Насладете се банята за 15-20 мин.

5. Баня с боровинки

Рецептата с боровинки е подходяща за лечение на инфекции на пикочните пътища и на хемороиди. Освен това боровинките лекуват диария и заболявания на стомашно-чревния тракт. Вземете 2 супени лъжици сушени боровинкови листа, добавете една чаша вода и оставете да заври. След като отварата е готова, добавете я във ваната. Потопете се в нея за около 20 минути.

6. Баня с екстракт от уич хейзъл

Тази билка помага за намаляване на болката, сърбежа и кървенето, които придружават хемороидите. Има 2 начина да направите тази баня. Може да добавите около 10 г листа от уич хейзъл към топла вода или да смесите 1/4 ч.ч. английска заедно с екстракта от растението в топла вода.

7. Баня с ябълков оцет

Баните с ябълков оцет са естествено, антибактериално средство, което може да помогне за намаляване на редица здравословни проблеми. Просто вземете половин чаша оцет от органичен ябълков оцет и го поставете в топла и солена вана. Накиснете в нея поне 15-20 мин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X