Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с хремата бързо и лесно

В студените дни хремата е много неприятно състояние, което остава да ни мъчи поне седмица. Има начини оздравяването да се ускори с народни методи и с хомеопатия.

Лук и прополисова тинктура отпушват носа гарантирано
„Хремата е възпаление на лигавицата на носа. Може да е самостоятелно заболяване или симптом за остър катар на горните дихателни пътища, грип или друго инфекциозно заболяване“, обяснява проф. Христо Мермерски, специалист по народна и природна медицина. Като самостоятелно заболяване тя обикновено се появява в студено и влажно време, но има вариант и да е алергична реакция. Какъвто и да е поводът, съществува един изпитан лек, който бързо решава проблема. За целта сложете памуче, напоено с 30% прополисова тинктура, в ноздрите. Истина е, че хремата се лекува най-бързо с лук, но не всеки би издържал на малко неприятното му действие. Ако обаче сте готови на всичко, за да се разделите с теча от носа, нарежете и смачкайте глава лук, след което капнете няколко капки в ноздрите.

След няколко процедури няма да си спомняте за запушения нос. За да дезинфекцирате гърлото и да попречите на инфекцията да стигне до дихателните пътища, в 1 ч.ч. вода сложете ? ч.л. сол и правете промивки на носа няколко пъти на ден. Гаргарата също е полезна. Има предложение и за почитателите на ракията, но предупреждавам, че тя не се пие. Вечер с нея намокрете тила си. Наложете мястото с вестник и превържете за през нощта. На сутринта хремата би трябвало да си е отишла.
Хомеопатичното лечение се съобразява с етапа на проблема
Ако имате остра хрема, наречена кориза, то знайте, че протича с много характерни симптоми:
- секреции от носа
В началото носът може да е запушен и сух, след което започва водниста, обилна и понякога силно дразнеща секреция. Може да се усеща сърбеж, парене, щипане и зачервяване с ранички в ноздрите. След третия ден секретите започват да се сгъстяват, да добиват жълто-зелен цвят, а по-късно - да образуват и корички по лигавицата на носа. Хомеопатичното лекарство, с което започва лечението на всяко простудно заболяване, е Oscillococcinum. За първите 48-72 ч приемете 2 или 3 флакона от медикамента на равни интервали през деня.

- кихавици
Те може да са единични, залпови, особено сутрин при събуждане. Ако плюс това имате бистра недразнеща секреция от носа, вземете Nux vomica, 9 CH, по 5 гранули под езика на всеки час. Интервалът между приемите се увеличава с намаляване на секрецията. Друг вариант е Kalium bichromicum, 9 CH, по 5 гранули на три часа при хрема във всички етапи и особено при стичане на секрети по фаринкса, сутрешно запушване на носа и болки в синусите.

- конюнктивит
Много често зачервяването на очите започва преди острата хрема, двата симптома се проявяват едновременно, но конюнктивитът е с по-продължително развитие. Тогава вземете Allium cepa, 9 CH, по 5 гранули на три часа при конюнктивит и люта, дразнеща, разраняваща ноздрите секреция. За по-утежнено състояние, гнойни секреции, тръпки по тялото, дразнене и болки в гърлото е подходящо да приемете Mercurius solubilis, 9 CH, по 5 гранули три пъти дневно 30 мин преди храна.

Важно
Продухвайте носа без усилие, като винаги използвайте еднократни кърпички.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X