Напишете дума/думи за търсене

По какъв начин солта помага против бръчки и при рани

Изгаряне

– При изгаряне с вряла вода мястото веднага се третира със струя студена вода, а след това с много сол. Усеща се парене, но след няколко минути то стихва, а след 15 минути от изгарянето не остава и следа.

– Слънчево изгаряне. Вземат се 1 ч. лъжичка готварска сол и ? ч. лъжичка сода, които се разбъркват в 1 л топла преварена вода. Взема се по 1 суп. лъжица на всеки 5 минути през първите дни след изгарянето. Разтворът е ефикасен при обширни и тежки поражения върху кожата за компенсиране на загубата на течности и предотвратяване на шока.

– При изгаряния с киселина уврежданията по кожата са по-дълбоки. Трябва бързо и докрай да отстраните химическото вещество, като промиете мястото с течаща вода. 2 суп. лъжици захар, 1 ч. лъжичка сол и ? ч. лъжичка сода се разтварят в 1 л вода. Вземат се по 50 мл на всеки 3 – 5 минути за предотвратяване на обезводняването на организма.

Ухапвания от насекоми

При ухапване от насекомо намокрете мястото с вода и го поръсете със сол.

При ухапване от насекомо намажете мястото с 50% разтвор на сол и то по-бързо ще престане да ви боли и да ви сърби. Ефектът ще е по-голям, ако използвате солен оцет.

– Вземат се по 100 г сажди, вино и растително масло и по 50 г сол и семе от див лапад (солта и семето се смилат в кафемелачка). Всичко се смесва и се стрива. Засегнатите места се мажат след вана преди лягане при сърбеж и сухота на кожата, след ухапване от насекоми, при пукнатини и охлузвания.

– Оцет и каменна сол се смесват 5:1 до пълно разтваряне на солта и с това се маже ухапаното от насекомо или ударено място, или се разтриват слепоочията при главоболие.

Бръчки

– Добре е лицето да се обтрива със студен солен разтвор (1/2 ч. лъжичка сол на чаша вода).

– При двойна брадичка, тънка увиснала кожа и гънки по шията най-напред трябва да се преодолее навикът брадичката да се притиска към гърдите. Главата трябва да се държи леко повдигната. Освен това 1 – 2 пъти дневно за по 3 – 5 минути трябва да потупвате кожата под брадичката с края на хавлиена кърпа, натопен в солен разтвор (1 ч. лъжичка сол на чаша вода).

– Сутрин, 20 минути преди да намажете лицето си с подхранващ крем, го измийте с хладък солен разтвор от 1 ч. лъжичка сол на чаша вода. Процедурата действа укрепващо на лицевите мускули и действа благотворно върху повяхналата кожа. Плакнете лицето така всяка сутрин 15 – 20 дни. След това направете 14-дневна пауза и отново повторете цикъла на лечение. Тази процедура тонизира кожата и я изглажда.

– При повяхнала и отпусната кожа с бръчки много добре действа подхранващото бадемово мляко със сол. За направата му счукайте в хаванче и смелете с кафемелачката 25 г белени сладки бадеми. Залейте ги с ? чаша топла преварена вода и добавете сол на върха на ножа. Прецедете разтвора през марля и го съхранявайте на студено. Преди употреба енергично разклатете млякото. Намажете лицето с 1 – 2 чаени лъжички от него, след което използвайте подхранващ крем.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X