Напишете дума/думи за търсене

Отслабване и бавно стареене - всички предимства на диетата 5:2

Този режим следва сравнително лесен процес, който ви позволява да се храните, както обикновено, пет дни в седмицата, докато правите фастинг през другите два.

Подобно на диетата с алтернативен ден и диетите 80:20, предпочитани от супермодели и холивудски знаменитости, планът 5: 2 дава заявки да е най-лесният режим за фастинг, с който да се адаптирате към обичайния си начин на живот.

В два (непоследователни) дни се препоръчва да се консумират само 500 калории за жените и 600 за мъжете.
Макар че е важно да не преяждате в другите дни, когато редовното хранене се възобнови, вие може да консумирате дори високомазнинни храни.

Диетата за първи път си проправя път в мейнстрийм храненето благодарение на документалния филм на BBC Horizon, наречен Eat, Fast and Live Longer. В него здравният журналист д-р Майкъл Мозли приема хвърлената ръкавица от диетата 5:2.

Най-очевидният недостатък е, че когато правите фастинг, ограничаването на калориите означава няколко шепи плодове и зеленчуци, заедно с няколко яйца и шунка, за да изкарате деня.

Шест седмици след започването на диета 5:2 цялостен медицински преглед на д-р Мозли показва впечатляващи резултати. Лекарят губи не само килограми, но и намалява телесните си мазнини с 25 на сто, като подобрява нивата на кръвната захар и холестерола.

Пълен списък на ползите от режима

1. Изгаряне на мазнини
Периодичното гладуване (фастинг) насърчава загубата на мазнини, отколкото загубата на мускули, което го прави високоефективна диета за отслабване.

2. Подобрява настроението
Гладуването може да помогне за подобряване на състоянието на настроението при възрастните. Хората, участвали в план за хранене с периодично гладуване, са установили, че спят по-добре, имат по-висока енергия и концентрация и в резултат на това по-добро усещане за цялостно благополучие.

3. Продължително здраве
Освен физическите ползи от поддържането на здравословно тегло, диетата 5:2 потенциално носи по-големи ползи за здравето. Ограничаването на приема на калории може да помогне за предпазване от редица хронични заболявания.

4. Забавете процеса на стареене
Всички хора произвеждаме хормон на растежа, наречен IGF-1, и въпреки че е чудесен за поддържане на тялото в движение, в по-късен етап от живота може също да ускори процеса на стареене и появата на заболявания, свързани с възрастта. Когато постим, производството на IGF-1 се инхибира и телата ни преминават в режим на «ремонт», давайки време на клетките да се възстановят по-ефективно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X