Напишете дума/думи за търсене

Хранене срещу целулит

Ако живеехме в Ренесанса, нямаше и да ни хрумне да се потискаме от „портокаловата” кожа в някои деликатни зони на тялото. Днес обаче целулитът е набеден за един от най-големите врагове на женската красота. Причиняват го най-вече стресът и нездравословният начин на живот. Затова е логично ако искаме да го ликвидираме (или в най-добрия случай да не го допускаме), да започнем от корена на проблема – храната, която приемаме. Главната задача, когато съставяте менюто си, е да наблягате на продукти, които не само набавят витамини и антиоксиданти, но и осигуряват за дълго усещане за ситост, което ще ви помогне да преодолеете апетита си за сладки и мазни храни. Лекарите са категорични, че диетата против целулит не е вълшебно средство, което ще ви осигури гладка кожа за няколко дни. За да ликвидирате тенденцията към образуване на бяла мастна тъкан (така наречените адипоцити), трябва да съчетаете правилния хранителен режим с движение. За целта не е нужно да се потите във фитнес залата, ако това не ви доставя удоволствие – всекидневните разходки също вършат добра работа.

Болест или норма
Целулитът е класически женски проблем, макар че и някои мъже не са застраховани от появата му. Представлява начин на организиране на мастната и съединителната тъкан. При изобилие от мастни клетки и недостатък от естествени лимфни тъкани, се стига до фиброза. Когато трапчинките по кожата станат видими и без натиск, това означава, че мастните клетки (адипоцити) са се групирали в депа – най-често в резултат от липсата на движение и излишъка от мазни и сладки храни. Първите жертви на целулита са бедрата и задните части. Ако не се вземат мерки, засегнатите участъци стават грапави, а съединителната тъкан отслабва.
Учените все още спорят за механизма и причините за възникване на „портокаловата” кожа. Постигнали са консенсус само по един пункт – че сам по себе си целулитът е едно от доказателствата за достигане на хормонална зрялост и репродуктивна възраст при жените.

Грейпфрут против „портокалова” кожа

Менюто срещу целулит има за главна цел намаляване на количеството на подкожните мазнини, нормализация на лимфния поток и ускоряване на изхвърлянето на токсините.
Един от най-ефективните продукти за справяне с проблема е грейпфрутът, заради съдържнието на веществото нарингин, което влияе на синтеза на хормона инсулин. Когато инсулинът е в норма, не ни заплашват неконтролирани пристъпи на глад, а тялото не трупа излишни мастни запаси. Нарингинът стимулира дейността на черния дроб и помага за разграждането на сложните мазнини. Качествената и бърза преработка на мазнините подобрява свойствата на съединителната тъкан и така постепенно кожата се изглажда.
Някои диетолози препоъчват срещу целулит да се консумират 200 г грейпфрут дневно, заедно с бялата част, тъй като в нея концентрацията на нарингин е най-вискока. Но трябва да се отбележи, че този цитрус при някои хора може да предизвика дискомфорт и обостряне на стомашни болести, а освен това не бива да се комбинира с определени лекарства. Така че ако решите да се възползвате от антицелулитните свойства на грейпфрута, предварително се консултирайте с лекар.

Протеини срещу мастните депа

При храненето против целулит белтъчините имат огромно значение. Механизмът е пределно прост: колкото по-малко е мускулната маса, толкова по-трудно е да се избавим от мазнините, а протените са строителният материал за мускулите. Включването на белтъчини в менюто изгражда мускулите, като същевременно заставя организма да изгаря натрупаните мазнини. Подкожните мазнини реагират бързо на протеиновата диета – повърхността на кожата се изравнява само за няколко седмици. Консумацията на протеини срещу целулит има строги правила: белтъчният продукт трябва да съдържа минимум мазнини. С други думи, трябва да се подбират най-крехките меса и нискомаслените млечни продукти. Но бъдете внимателни с „обезмаслените” и „диетичните” храни – те често съдържат подобрители на вкуса и консерванти. Отличен избор са немазната извара, киселото мляко, рибата и морските дарове.

Имайте предвид обаче, че организмът не е в състояние да усвои повече от 30 г протеини за един прием на храна (примерно, около 250 г обезмаслена извара). Затова разпределете рациона си така, че дневно да консумирате 90–100 г протеини, не повече от 30 г на едно хранене. Така ще създадете най-благоприятни условия за топене на подкожните мазнини и премахване на целулита.
Важна черта на всеки протеинов режим е необходимостта от съчетаване с редовна физическа активност. Освен това е нужно и достатъчно количество растителни фибри, благодарение на които ще изхвърлите токсините от тялото си.

Топпродукти

Банани
Заради високото им съдържание на скорбяла често те са сред първите храни, които премахваме от менюто по време на диета. Бананите обаче са важна част от менюто срещу целулит, благодарение на високото съдържание на калий, който има диуретичен ефект. Затова ако сте склонни към образуване на целулит, бананът в съчетание кисело мляко е чудесен вариант за междинна закуска. Освен това калият стимулира притока на кръв, което е необходимо за снабдяване на клетките с полезни вещества.

Слънчогледови семки
Известно е, че семките са богат източник на витамините Б6 и Е, на цинк и селен – вещества, които са важни не само за усвояване на протеините, но и за съхраняване на целостта на съединителната тъкан (слабата съединителна тъкан е една от причините за образуване на „портокалова” кожа). Високата калорийност на семките обаче налага да се консумират в ограничени количества – като междинна закуска или в салатата.

Подправки: лют пипер, чили, джинджифил
Изследвания доказват, че лютия пипер прави храната по-съблазнителна, но и съдържа капсаицин – вещество, което подпомага отслабването чрез стимулация на термогенезата. Това е процес на отделяне на топлина от клетките, като по този начин се изгарят мазнините. Освен това, капсаицинът потиска апетита. В резултат на експеримент е установено, че хората, които консумират люти чушки, изяждат около 20% по-малко от обичайната си порция. Същото действие има и джинджифилът, който е използван в Китай още 400 г. пр.н.е. за подобряване на усвояването на храната и стимулиране на метаболизма.

Сминдух
Сминдухът съдържа висок процент галактоманан – вид природно разтворимо влакно, което помага за съхраняване на усещането за ситост, уравновесява нито на глюкозата в кръвта, понижава нивото на липидите и лошия холестверол. С други думи, освен че е ефективна срещу целулит, тази подправка намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Розмарин
Розмаринът съдържа расителен полифенол, който защитава кожата от разрушителното въздействие на свободните радикали. В ароматното растение има и урсолова киселина – вещество, спомагащо за намаляване на теглото и съхраняване на младостта, което същевременно се бори с атрофията на скелетните мускули.

Зеле, броколи
Тези зеленчуци са истински рекордьори в битката срещу целулита заради високото съдържание на витамин С, калий и калций. Особено ценни са качествата на брюкселското зеле, съдържащо химическо вещество, което в човешкия организъм се превръща в дииндолил метан – той блокира нарушването на синтеза на колаген, като по този начин спира отслабването на съединителната тъкан.

Зърнени храни: ечемик, овесени ядки, киноа
Ечемикът се отличава с най-нисък гликемичен индекс от всички зърнени храни – това го прави подходящ за предотвратяване на неконтролируемите пристъпи на глад. Овесените ядки са проверен начин за добро начало на деня: осигуряват куп полезни вещества и помагат на тялото да се освободи от токсините. Киноата е забележителна с високото си съдържание на растителни протеини (един от главните компоненти на менюто срещу целулит),както и на магнезий и фосфор, необходими за здравето на мускулите и костите.

Авокадо
То е калорично, но съдържа олеинова киселина, която регулира апетита и изпраща към мозъка сигнали за ситост и спокойствие. Освен това авокадото е богато на глутатион, който помага на черния дроб да се пречисти от токсините.

Яйца
В тях има изобилие от протеини и „антицелулитни” витамини и минерали – А, Е, D, В12, желязо, йод, цинк. Ако искате да контролирате мазнините в менюто си и нивото на холестерола в кръвта, някои диетолози съветват да консумирате само белтъците.

Как да увеличите ефекта от менюто
- Движете се всеки ден. Ходете повече пеша, карайте колело, плувайте – изберете тази физическа активност, която ви кара да се чувставате добре.
- Не допускайте да се обезводните – липсата на достатъчно течности е сред основните прични за възникване на целулит. Пийте вода често, но на малки порции (30–40 мл) – така ще поддържате нивото и качеството на лимфната течност.
- Намалете максимално консумацията на задържащи вода прости въглехидрати (сладки храни, тестени изделия) и сол.
- Ако приемате твърде малко калории, тялото ви ще започне да натрупва мастни запаси. За да го избегнете, диетата ви трябва да е балансирана. Не се отказвайте от нито един от основните макронутриенти (мазнини, белтъчни, въглехидрати), но забравете за полуфабрикатите, fast food-а, алкохола, захарта.
- Нормализирайте нивото на синтез на хормоните естроген и кортизол – когато то е високо, организмът засилено започва да се запасява с мазнини. Храната, богата на витамин Е (бобови, растителни мазнини) и К (тиква, спанак, грах) влияе благотворно на хормоналния баланс.

За още вкусни предложения и интересна информация търсете новия брой на списание "Рецепти за здраве"

Ще ви подшушнем какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X