Напишете дума/думи за търсене

Няколко съвета за справяне със стриите

Стриите – едно от най-неприятните неща, които могат да се случат с кожата ви, наред с добре познатия ни целулит.

Но кога се появяват стрии, кого засягат и как да предотвратим появата им или да се спаравим с тях? На тези въпроси ще потърсим отговор тук.

Какво представляват стриите?

Стриите са атрофични белези, които се характеризират с липса на еластични влакна. Първоначално, когато са в ранен стадий от развитието си, имат розов или лилав цвят, който с времето избледнява до сребрист или бял.

Основните причини за появата им са свързани с еластичността на кожата и кръвообращението. Най-често са следствие от прекаленото разтягане на дермиса и епидермиса и различни нарушения в синтеза на еластин и колаген (структурните компоненти на кожата).

Кого засягат стриите?

Факт е, че и тук дамите са необлагодетелствани, като най-често появата на стрии се наблюдава по време на бременност или след раждане. Тя е почти неминуема – 90% от жените се сблъскват с проблема в този иначе хубав и важен момент от живота. Но това не значи, че мъжете са застраховани от поява на стрии.

Предпоставка и причина за образуването им могат да бъдат всякакъв вид внезапни промени, свързани с размера на тялото и теглото, без значение от пола и възрастта:

- При наддаване на много килограми;

- При рязко отслабване;

- Дори при бърз растеж, по време на пубертета!

Най-големият парадокс обаче е, че стриите могат да се появят и при хора, които полагат усилия да изглеждат добре и най-вече в случаите, когато го постигат!

Неприятните белезникави набраздявания по тялото са често срещан страничен ефект от силовите тренировки с тежести и кардиото. Всъщност, колкото по-добри и бързи резултати постигате във фитнеса, толкова по-голяма е и вероятността да се изправите срещу този проблем.

Изводът е, че става ли дума за стрии, то абсолютно всички сме „под прицел”!

Къде най-често се появяват?

При жените по време на бременността и при хората с наднормено тегло, те засягат предимно коремната област, ханша и бедрата. При момчетата в пубертета и при хората, които тренират усилено за покачване на мускулна маса, стриите най-често се появяват в горната част на ръцете, гърдите, подмишниците и гърба.

Има ли начин да премахнете стриите?

Сигурен и 100% ефективен начин, който да премахва напълно стриите и да предпазва от появата на нови, за съжаление – не съществува! Истината е, че веднъж появят ли се, тяхното пълно премахване би било истинско чудо! Това обаче далеч не означава, че трябва да се предавате, напротив!

Превенция от появата на нови стрии и редуциране на старите

Ако сте решили да предприемете драстични промени в начина, по който изглеждате, независимо дали ще отслабвате или ще трупате мускулна маса – изберете тренировъчна програма и хранителен режим, с които това да се случи постепенно. Избягвайте рязко отслабване или покачване на тегло, заложете на по-балансиран подход, а не на поредната бърза и вредна диета.

Да, понякога процесите, които водят до стрии са и просто нямате пълен контрол над обстоятелствата. Но все пак, независимо от причината за появата им, има как да се борите със стриите. Ето няколко съвета за това:

Стъпка #1: Балансиран хранителен режим

Първата задача, която трябва да си поставите е всеки ден да приемате достатъчно вода и да осигурявате на организма си пълния комплекс от витамини, грижещи се за доброто състояние на кожата.

Специално внимание тук заслужава витамин Е, който освен да ви предпази от самото образуване на стрии, може да ви помогне и в борбата за редуцирането им, заради способността си да защитава колагеновите влакна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X