Напишете дума/думи за търсене

Няколко съвета за справяне със стриите

Не трябва да се забравят и витамини А, С и тези от B групата, които отдавна са доказали своето жизненоважно значение както за доброто състояние на кожата, така и за имунната система и пълноценната детоксикация на организма.

Стъпка #2: Грижа за кожата

Колкото по-редовно хидратирате кожата си, толкова по-малка е вероятността да се получат разкъсвания и нарушения в структурата й при неблагоприятни условия. Пазарът е залят със стотици продукти, които могат да свършат чудесна работа за основна грижа като хидратирането, които да използвате в профилактиката срещу стриите.

Проблемът идва, когато вече стриите са налице и искате да изберете продукт, чието специално предназначение е тяхното редуциране. Човек лесно може да попадне на продукт, разчитащ само на плацебо ефекта, затова е хубаво да знаете кои от кремовете са с доказан благоприятен ефект и кои - не.

Кои продукти са ефективни и кои не?

Като неефективни се отличават продукти с основно съдържание на какаово масло или такива, чиято основа се гради на различни видове пептиди и белтъчини.

Разбира се, това не означава, че имат отрицателен ефект върху кожата - тя става по-мека и гладка, но ще останете силно разочаровани, ако очаквате да подобрят състоянието на кожата, засегната от стрии.

Продуктите, които наистина са в състояние да подобрят вида на кожата, редуцирайки значително стриите, се характеризират с една от следните две съставки: ретин А (ретинолова киселина) или гликолова киселина. При проучвания, това са единствените съставки, показали значителни резултати при новопоявили се стрии, като редуцирането им е било почти напълно.

При стрии в по-напреднал стадии отново са забелязани подобрения, но не в същите размери. За редуцирането им често се налага направата на по-агресивна формула с по-висока концентрация на киселините, което може да се случи единствено след специална консултация и предписание от дерматолог!

Успехът и ефективността на тези две киселини се дължи на ексфолиращото им действие, което премахва мъртвия слой на кожата, но също и на това, че стимулират производството на колаген и еластин.

Но искам изрично да подчертая, че продуктите със съдържание на ретинолова киселина не се препоръчват по време на бременност, защото могат да навредят на плода. Употребата на тези с гликолова киселина е позволена. И в двата случая силното действие на киселината, която редуцира стриите, може да доведе и до странични ефекти, като зачервяване, парене и сериозно нарушаване на повърхностния слой на кожата. Когато използвате такъв тип продукти, имайте предвид, че третираните участъци не бива да се излагат на силно слънчево въздействие.

Стъпка #3: Лазерно лечение или оперативно отстраняване (абдоминопластика)

Ако нищо друго не помага, има и по-сериозен вариант за справяне с проблемът, в краен случай. Това са така наречените високоефективни процедури или тежката артилерия в борбата срещу стриите.

Трябва да знаете, че резултатът от тези намеси в никакъв случай не е мигновен - лазерната терапия включва много процедури, а възстановяването от една операция ще отнеме месеци, изпълнени с неудобство и болка. Често постигнатите резултати са само временни, а в някои случаи дори не са налице. Фактът, че тези процедури са скъпоструващи и не обещават сигурен резултат, безспорно е недостатък. Най-обезпокоителното обаче е, че при лазерна намеса нерядко са налице доста неприятни странични ефекти, а операция като абдоминопластиката крие сериозни рискове за здравето ви!

В заключение

Магическа пръчица, с която стриите да бъдат премахнати веднъж и завинаги, няма! Но това не бива да ви пречи да опитвате. Варианти за борба с тях има, а ефктът може да ви изненада!

В много случаи, стриите са просто следствие от това, че се развивате и вървите напред. Бъдете по-смирени и гледайте на тях като символ на значимите неща, които сте постигнали. Осъзнаването на тези факти може да донесе хармония в живота ви и да ви помогне да се чувствате отлично в кожата си, дори когато тя не е напълно съвършена!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X