Напишете дума/думи за търсене

Девет месеца, а все така хубава!

Факт е, че докато очаква дете, жената се притеснява преди всичко за състоянието на бебето си, както и за своето здраве, но не липсват и тревоги за външния вид. За никоя жена не е лесно да качи 15 килограма и да продължи да се чувства привлекателна. А е важно да се чувства така.

Основното правило, което важи е „очаквай неочакваното”. Когато става дума за състояние на кожата и косата и козметични продукти, почти всичко, което сте свикнали да използвате и да ви действа добре, може да се окаже неефективно. Повечето жени отбелязват, че по време на бременност се променят не просто килограмите, а всичко – от пръстите до косата.

Козметиката

Добре е през деветте месеца да замените изцяло досегашната си козметика и да заложите на такава за бременни или просто био. Стандартната козметика съдържа вещества, които може да са вредни за бременната. Освен това тя често е с по-силен аромат, който може да дразни изостреното обонянието на бъдещата майка. Точно заради това не се учудвайте, ако дори любимият ви парфюм започне да ви се струва непоносим.

Повечето жени споделят, че кожата им става доста по-суха отколкото е била преди, затова вече избягвайте маски за лице, които се втвърдяват и стягат, защото още повече ще изсушат кожата. Заложете на овлажняващите.

Започнете от рано

Още като разберете, че сте бременна започнете с мазането два пъти на ден със специален крем или масла на гърдите, корема и бедрата. Струва ви се прекалено? Не чакайте да натрупате горчив опит и да почнете с мазането чак, когато ви се появят стрии. Кожата има нужда от няколко месеца подготовка за огромното разтягане, което й предстои.

Поддържайте косата и ноктите къси

Повечето козметици и фризьори ще ви препоръчат по време на бременност да не си пускате прекалено дълга коса и да не поддържате дълъг маникюр. Причината е, че бебето „краде” полезните вещества от организма ви и често през деветте месеца косите започват да се накъсват, а ноктите да се целят и чупят прекалено лесно. Заложете на балсами и маски за коса с витамин Е. Ако може избягвайте да се боядисвате, защото повечето бои съдържат токсични за бебето съставки. За ноктите използвайте специален подхранващ крем с бадемово масло или от жожоба.

Не се хранете като за двама

Каквото и да ви казват бабите, в никакъв случай недейте да ядете по пет мекици на закуска, по две мазни банички и по три десерта, само защото трябва да пълните две гърла. Този режим е вреден и то не само защото ще качите излишни килограми, но и защото няма да си набавяте продукти, необходими за развитието на плода. Вместо полуфабрикати, колбаси и тестени продукти, заложете на качествено месо, плодове и зеленчуци.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X