Напишете дума/думи за търсене

Следродилната депресия - симптоми и преодоляване

Изследвания сочат, че 90% от младите майки изпадат в депресия. Този висок процент шокира, но дори и да не го осъзнават, голяма част от жените се чувстват потиснати през първите седмици, а понякога и месеци след раждането.

Чувстват тревожност, резки промени в настроението и плачат за най-малкото нещо. Според лекари следродилната депресия е свързана с рязкото спадане на естрогена и прогестерона след раждането. Те са категорични, че тези негативни чувства отминават от само себе си след седмица или най-много месец. Според други изследвания обаче следродилната депресия е сериозно състояние, което засяга 1 на всеки 4 жени и най-често се среща при раждащите за първи път. Според психолозите този тип депресия не може да се обяснява само с хормоните и да се чака да отмине сама. Те дават пример с майки, които са осиновили дете и също изпадат в депресия, без организмът им да е във физически постнатален шок.

Жената страда, че не е център на внимание

Доскоро всички са й угаждали, глезили са я, а вече вниманието се насочва към бебето. Като майка тя осъзнава, че е естествено новороденото да е на първо място, но дълбоко в себе си изпитва носталгия и в същото време чувство на вина, защото тази носталгия й се струва прекалено егоистична. Всъщност тя е нормална и не бива да се потиска. Споделете с околните как се чувствате и им напомнете, че вие също имате потребност от внимание.

Загуба на контрол

Най-тежко за родилките е загубата на контрол. Много бременни, които са карали леко деветте месеца, почти не са променили начина си на живот - до последно са ходили на работа, излизали са с приятелки, ходили са на шопинг. Изведнъж всичко се променя и те са изнемощели, отпаднали и не толкова силни физически, колкото им се иска. Успокоителното е, че тези усещания отминават бързо. До няколко месеца ще успеете да се справяте с всички задачи и да контролирате ситуацията. Просто намалете собствените си изисквания и временно не се проявявайте като идеалната домакиня.

Разочарование от бебето

Случва се някои майки в началото да не харесват бебето си. Представяли са си ангелче като от реклама, което сладко спи или им се усмихва. А вместо това имат едно червено и подпухнало бебе със странна форма на главата, вечно ревящо. Не изпитвайте вина - не сте единствени. Стиснете зъби и изтърпете първия месец. Скоро бебето ще се промени, ще започне да реагира и след няколко месеца ще ви се усмихне. Тогава детето ви наистина ще е като ангелче.

Разделяне на аурите

Източната медицина обяснява следродилната депресия със срязването на пъпната връв и отделянето на двете аури, което нарушава една неповторима връзка. Периодът в утробата е един от най-сигурните от живота на човек. Нарушаването на тази връзка е тежко както за бебето, така и за майката. Майките се сблъскват с усещане за празнина, някои дори го описват като “дупка” в себе си.

Според източните вярвания по време на бременността аурата на бебето и на майката са слети. При отделянето им се смята, че се нарушава целостта на аурата на майката. С това се обясняват всички негативни чувства, които заливат родилката. Духовни учители препоръчват медитативни упражнения, като например да си представяте как аурата ви се издува като балон и обгръща мъника, за да се почувствате отново свързани с бебето.

Как да постъпите

Не се притеснявайте от емоциите си, колкото и противоречиви и неестествени да са те. Приемете, че всичко е нормално и си повтаряйте, че е временно и бързо ще отмине.

Споделяйте с околните. Дори всички да говорят и да се интересуват само от бебето и вие сте важна в тази ситуация.

Ако имате кой да ви помага, разпределяйте задачите и спете повече. Безсънието е основна причина за депресията.

Когато се почувствате по-добре, се заемете с физическа активност, съобразена с положението ви. Упражненията са перфектни срещу стрес.

Отделяйте време да се радвате на бебето. Ежедневието ви не е само хранене, повиване и къпане. Погушкайте го, потанцувайте с него на ръце. Това ще възвърне доброто ви настроение.

Вижте се с приятелки, идете на шопинг. Когато вършите нещо познато, на подсъзнателно ниво се убеждавате, че не всичко от предишния ви начин на живот е отминало.

Идете на фризьор, на масаж и козметик. Женските глезотии действат антидепресивно.

Ако депресията се задълбочи с времето, обърнете се към психолог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X