Напишете дума/думи за търсене

Петък, 13-и - история на най-разпространените суеверия

Защо чукаме на дърво

Обикновено го правим след обнадеждаващо твърдение. Древните хора вярвали, че в дърветата живеят добри духове и с почукването ги призовавали да им съдействат. Първите християни смятали този обичай за светотатство, тъй като кръстът, на който бил разпънат Исус, бил именно дървен. После обаче самите те трансформирали суеверието, като обявили, че трябва да се почуква три пъти – в името на Отца, Сина и Светия дух.

Защо черната котка носи лош късмет

Неприязънта към черните котки идва от Средновековието, когато се смятало, че самотните жени (най-вече по-възрастните), които обикновено живеели с много котки, имали способността да се превръщат в черни котки. Така се родило опасението, че когато черна котка ти мине пътя, е много вероятно тя да е вещица.

Защо стискаме палци

Смята се, че стискането на палци е знак за късмет. Този жест се е използвал по време на гоненията на християните – по него вярващите са се разпознавали един друг. Днес пресечените показалци се използват и като знак за „благородна лъжа”. Вероятно това идва от вярата, че християнският кръст може да ни спаси от отиване в ада заради лъжа.

Защо не бива да предприемаме никакви действия на петък, 13-и

Смята се, че това суеверие води произхода си от Стария завет – на този ден Каин е убил брат си Авел. През вековете тази легенда е обвила числото 13 с аура на беди и нещастия. Страхът от 13 често придобива панически характер. Франклин Рузвелт например никога не предприемал пътуване на 13-о число, в някои болници няма 13-а стая, в някои хотели липсва 13-и етаж. Смята се, че в семейство, където са се родили 13 деца, едно от тях непременно ще стане престъпник.

Защо не бива да се предава нищо през прага

Със сигурност познавате хора, които никога не се здрависват и не подават вещи, преди да са прекрачили прага. Оказва се, че в древни времена в някои култури са заравяли пепелта от предците под прага на къщата. И за да не ги тревожат, не подавали и не приемали нищо над тях. По тази причина се забранява и да се седи на прага.

Защо подковата носи късмет

Някои хора са убедени, че за да поканят щастието в дома си и да се избавят от нощните кошмари, трябва да окачат подкова над вратата. Суеверието е свързано с факта, че подковата има седем дупки, а седем е щастливо число. Освен това тя е направена от желязо, а се смята, че този метал гони злите духове, които ни посещават в кошмарите.

Защо не бива да се връщаме

Това суеверие отново е свързано със символиката на прага като граница между света на мъртвите и света на живите. Ако човек тръгне на някъде и се върне, понеже, да речем, е забравил нещо, има опасност да остане в света на умрелите. Според поверието, за да неутрализира връщането, трябва да се погледне в огледалото, тъй като то удвоява силите и енергията на човека.

Защо не трябва да се подарява часовник

Даже в наши дни мнозина смятат този подарък за неуместен. Суеверието е възникнало в Китай, където дарът на часовник е покана за погребение. В Европейските страни смятат, че подаряването на часовник отброява вренето на приятелството, любовта и дори на живота. Прекалено мнителните се опасяват, че стрелките се отнасят към острите предмети, което трябва да се избягва, за да не предизвикват кавги и обиди. Лошото знамение обаче може да се премахне, ако получилият този дар даде на подаряващия монета – тогава се смята, че часовникът е купен и поличбите отпадат.

Защо не се празнуват 40 години

Смята се, че това суеверие е валидно особено за мъжете. Възникнало е заради връзката на числото 40 със смъртта. И до днес цифрата 40 е пряко свързана с погребалните традиции. Например, родилката не трябва да излиза до 40-ия ден след раждането, тъй като се смята, че до тогава е на границата между живота и смъртта.

Защо се радваме на падащи звезди

Суеверието за сбъдване на желания е малко съмнително, тъй като в древна Европа се е смятало, че боговете ни гледат отгоре, а понякога, за да видят по-добре, може да повдигнат небето – именно тогава започват да падат звезди. Гърците пък предполагали, че падащите звезди са душите на мъртви хора и затова им поръчвали да им изпълнят желание.

Защо търсим четирилистни детелини

Радостта от намирането на четирилистна детелина води произхода си от дълбока древност, когато тези растение се използвали, за да си намериш съпруг или съпруга. Как работи ритуалът? Първо трябва да намериш четирилистна детелина, след това да я изядеш (или в краен случай да я сложиш в обувката си). След това късметът се активира и първият човек, когото видиш, ще е бъдещата ти половинка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X