Напишете дума/думи за търсене

Градските легенди - манипулация или мистерия са?

Градски легенди съществуват навсякъде. Още като малки ни разказват приказки за торбалан, който ще ни грабне, ако не си легнем послушно в леглото. В тийнейджърските си години викаме дама-пика и треперим от вълнение и страх дали ще видим някакъв зловещ образ в огледалото. Порастваме и привидно вече не се впечатляваме от такива неща, но градските легенди съществуват около нас. И колкото и да е странно във време на рационално мислене и техническо развитие, тези мистериозни плашещи истории стават все повече и все повече. Дали са верни? Дори няма да си задаваме този въпрос, а ще ги разглеждаме като феномен, като интересен разказ. И понеже най-страховитите са тези, зародили се в Латинска Америка, нека започнем пътешествието си сред градските легенди от тази за жената в бяло.

Любов, самоубийство, легенда
Твърди се, че първоизточникът на легендата е историята на младо момиче от скромен произход, което се влюбило в мексикански благородник. Тя била толкова красива, че той пренебрегнал потеклото й и я взел за своя любима, но не се оженил за нея официално. Тя дори му родила деца и живеели щастливо, докато обществото най-накрая не го притиснало да се ожени – и той го направил, но за благородничка и изхвърлил любимата си на улицата. От мъка тя се самоубила, а според местните духът й така и не намерил покой и скитал по улиците, докато не намери други неверни мъже и ги накаже.

Тя пътува по целия свят
Интересното е, че през годините историята се появява в една или друга форма не само в Мексико, но и в Хавай, В Индиана, в Аризона. Записани са много свидетелства на хора, твърдели, че са видели близо до пътя духа на жената в бяло. Според легендата всеки вижда това, което би му харесало – едни виждат голям бюст, други дълги крака, за едни момичето е прекалено сексапилно, за други дори невинно. Но винаги става дума за младо, много красиво момиче, което е облечено в старомодна бяла рокля и винаги е близо до път. Според някои вярвания това е символ, че духът търси начин да стигне до някъде, където да намери покой.

Някои я наричат жената в бяло, други плачещата жена, трети жената, която пътува на автостоп. Защото градската легенда разказва, че този красив дух на жена спира на стоп мъже, които пътуват сами и искрено ги моли „Заведете ме у дома“.
В по-умерените варианти на историята, когато жената се качи в колата, тя казва единствено къде живее и след това мълчи по целия път и гледа тъжно, а когато най-накрая шофьорът стигне до дадения адрес, там най-често му отварят учудени хора и му обясняват, че момичето, което описва е отдавна починала тяхна близка. Интересното е, че много от свидетелствата разказват за реално намерени предмети в колите на тези мъже – парче бял плат, шал или просто мокър отпечатък, когато навън валяло.

Най-зловещите версии
Някои обаче разказват и по-страховит вариант. След като се качва при шофьора, момичето започва да флиртува с него. И ако той поддаде, когато най-накрая стигне до дома на момичето, тя вече е изчезнала. Мъжът помисля, че бързо-бързо е слязла и също излиза от колата. Тогава се оказва, че къщата е напълно безлюдна и полуразрушена. Изплашеният шофьор бърза да се качи обратно и да форсира, убеден, че явно има халюцинации. Но когото поглежда в огледалото за обратно виждане, оттам отново го гледа жената в бяло, но тя вече не е красивото момиче, а маската на смъртта.


Според най-зловещите варианти на градската легенда, всъщност ставало дума за законната съпруга на благородника, на която обаче той непрекъснато изневерявал. Накрая тя изпаднала в умопомрачение и подпалила къщата си, а в пожара загинали и децата й. А някои латиноамериканки дори разказват, че жената сама ги убила като ги удавила в близката река, за да нарани любимия си. Когато обаче се свестила от ужасяващия си транс и осъзнала какво е направила, тя се поболяла от мъка се самоубила. Този вариант не просто вдъхва повече ужас, но всъщност носи и различно послание. В тази интерпретация призракът на жената в бяло се явява на деца, оставени сами дори за малко. Те виждат симпатична млада жена, която им обещава да им купи нещо сладко и ги хваща за ръка. А след това никой повече не ги вижда.

Манипулация или енигма
Разбира се, повечето градски легенди имат за цел да плашат децата, за да не скитат сами, а явно в случая на жената в бяло и да стопират неверни съпрузи, решили да качват млади жени на стоп. Но дали в тази страховита история няма и капка истина, могат да кажат само онези, които твърдят, че са виждали жената в бяло. Само че повечето от тях са безследно изчезнали. А истината е някъде там!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X