Напишете дума/думи за търсене

Червен конец против уроки – сериозно ли вярвате в това?

Забелязали ли сте колко известни хора носят червен конец на лявата си ръка, който не свалят при никакви обстоятелства? Като се започне от Мадона и се стигне до българския премиер, модата набира все повече фенове. Убедени сме, че много от самите тях не знаят какъв е произходът на практиката, но това не им пречи с гордост да връзват възли. Основната отговорност се пада на едно религиозно учение, което набира популярност – кабала.

Според кабалистите червеният конец е мощна енергия, която има силата да повлияе на поведението и живота на човек, да го предпази от негативното и да му помогне да постигне това, което му е предначертано от съдбата. Конецът се връзва на лявата ръка, тъй като се смята, че негативната енергия влиза в нас именно отляво.

Лявата ръка приема, дясната дава, а червеният конец се явява препятствие за отрицателното. Кабалистите смятат, че за да започне да действа конецът, той трябва да бъде вързан по определен начин: завързва ви го човек, с когото ви свързва взаимна здрава любов и на когото напълно се доверявате. Това е сложна защитна система, основана на идеята, че негативната енергия излиза от очите – така наречените уроки.

За уроки говорят още при Платон, Аристотел и Сократ, споменава се и в Библията. В Древен Рим ги наричат oculus malus, шотландците им казват droch shuil, а кабалистите - ayin harah. Последователите на кабала смятат, че лошият поглед може да стане препятствие пред нашия път, определен от съдбата, a средството за предпазване е именно червеният конец. Но ако не принадлежите към кабалистите, помислете струва ли си да се натоварвате с още едно суеверие. Защото с мислите и нагласата си сами създаваме света около себе си, а страхът от „лоши очи” едва ли е най-добрият съветник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X