Напишете дума/думи за търсене

Да не робуваме на суеверия: няколко прости трика

Колкото и да си мислим, че ни носят късмет и успех, в суеверията безспорно има огромна доза досада – губят време, изискват съсредоточеност и усилия. Освен това имат различни вариации, което означава, че колекцията ви от ритуали може постоянно да набъбва, докато не остане време да се занимавате с нищо друго. Да не говорим, че понякога версиите си противоречат и човек не знае ако попадне в друга култура кое е на добър и кое на лош късмет. Ако смятате, че ви е писнало да се съобразявате с тях, пробвайте да се отървете от суеверията.

Тръгнете по изпитания път на логиката
Като за начало, дайте си сметка, че суеверията се явяват особен случай на предсказание. Според някои определения, суеверието е предсказание, еднакво за всички.

Да вземем най-разпространената версия за черните котки, които носят неприятности. Замислете се обаче какво се случва с тези, които си имат черна котка вкъщи. Дали са по-нещастни от останалото население на земята? Едва ли. Това означава само едно: само по себе си събитието, което смятаме за знаково, не влече беди – ние сами ги провличаме с вярата си в суеверието.

Най-неприятното обаче е, че да се избавим от суеверията не е никак лесно, тъй като са загнездени дълбоко в подсъзнанието ни. Не може просто да отсечете „Повече няма да им вярвам” и те са изчезнат от главата ви. Според психолозите има изходи и те са достатъчно прости.

Една от възможностите е да препрограмирате суеверието от негативно в позитивно.
Например, когато видите черна котка, умишлено си внушете, че ви чакат не неприятности, а добри новини. Бъдете убедени, че след това добрите новини сами ще ви намерят. Схемата е проста, но ще преобърне цялото ви ежедневие – ако виждате положителни знаци във всичко, животът ви определено ще стане по-добър и успешен. Така не само ще се избавите от лошите знамения, но и ще сдобиете с куп нови, които предвещават хубави събития.

Ето няколко предложения: да чуеш грачене от врана – на пари, скърцане на врата – на късмет, да видиш куче без опашка – нещо ново и т.н.
Ако все пак дори и при това положение не може да забравите негативните тълкувания, се научете да поставяте условия.

Например, циганка ви предлага да ви гледа на ръка на улицата, вие отминавате, а тя ви изпраща с клетва за безпаричие. В този случай поставете мислено условие – ако до час не се сдобиете с един милион долара, предсказанието й няма да се сбъдне. Така освен че ще се забавлявате със случката, ще изгубите и навика да приемате твърде насериозно подобни събития.

Разбира се, има и по-сигурен метод да спрете да си губите времето със суеверия.
Просто вземете живота си в собствените си ръце.

Повтаряйте си, че всичко зависи от самите вас, а не от котки, врани, номера на автомобили и шахти. Замислете се за свободата си да правите каквото сметнете за добре. Откажете да чувате и запомняте суеверия и предсказания. Накратко, живейте си живота и не губете време в странични занимания. Всички предсказания са за добро, щом вярвате безусловно единствено в добрия си късмет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X