Напишете дума/думи за търсене

Поличбите, които помагат на здравето

Вярвате в знамения? Значи имате голям късмет – скорошно изследване доказа, че суеверните хора живеят по-дълго от останалите.

Сътрудници на Лондонския университет в продължение на четири години наблюдавали хиляди доброволци, за да разберат как суеверията влияят върху продължителността на живота. Изводите им са впечатляващи – оказало, че преклонна възраст доживяват тези, които искрено вярват в поличби и ги следват през целия си живот.

Експертите не твърдят, че точно суеверията водят до дълголетие, но такава връзка е налице. Едно от вероятните обяснения е, че суеверните хора се отличават с такива черти на характера като повишена внимателност и грижовност. Освен това, с увеличаване на възрастта вярата в предзнаменования на изследваните доброволци се е усилвала. Например сред 80-годишните суеверието е било присъщо на 95% от респондентите, а над 90-годишна възраст суеверните са били цели 97%.

В хода на експеримента станало ясно, че повечето от участниците през целия си живот са се отнасяли с внимание към поличбите, към сънищата и към всякакъв друг тип суеверия.

„Суеверията карат хората подробно да обмислят действията си, да се отнасят по-спокойно към вероятността за неуспех. Освен това ги защитават от стреса и от чувството за вина вследствие на неудовлетворителен резултат. В допълнение, придържането към старите поверия в определена степен систематизират живота”, казва авторката на изследването Стела Макгуайър.

Как мислите влияят на здравето

Суеверията са част от света, който създаваме самите ние, посредством мислите си. Психолозите отдавна са наясно, че начинът ни на мислене е от първостепенно значение за здравословното ни състояние. По правило хората, които мислят позитивно, по рядко се оплакват от болезнени симптоми, отколкото привържениците на деструктивното мислене. Тези, които обръщат внимание на знаменията за добро, страдат по-рядко от респираторни инфекции, кожни болести, стомашни болки, главоболие, болки в гърба.

Личностите, които се доверяват на позитивните знаци от съдбата, като цяло са по-удовлетворени от здравето си, по-рядко попадат в опасни ситуации, тъй като са по-внимателни, и имат по-малко проблеми, свързани със зависимости като преяждане и прием на наркотици и прекомерно количество алкохол. Способността за управление на собствените емоции е важен компонент на общото здравословно състояние. В този смисъл, ако суеверията са инструмент за внасяне на порядък в собствените чувства, могат спокойно да се възприемат за здравословни.

Когато обаче те служат за засилване на страховете и чувството на вина, ефектът е обратен. При личностите, които се концентрират по-скоро върху поличбите за злини и се впускат в ритали за обезвреждането им, рискът от депресии е по-висок. Когато ритуалите се извършват не с цел да се предизвика късмет, а да се спре и изгони лошото, те са по-скоро извор на негативни емоции, тъй като мисълта се концентрира върху нежеланото. А основното свързващо звено между деструктивното мислене и физическите болести са именно неприятните емоции.

Хората, които имат ниска самооценка, са убедени, че не са в състояние да повлияят на живота си, което пък ги прави по-безотговорни към здравето им. Често те са склонни да се отдават на кратковременни удоволствия и да игнорират последствията, до които в дългосрочен план водят пушенето, непълноценното хранене, неразумните рискове. Обратно, тези, които са свикнали да се доверяват на суеверия, се отличават с внимание към детайлите обикновено също толкова педантично се отнасят към житейските си навици. Така че със сигурност и тук е важно да се спазва правилото за златната среда – прекаляването със суеверия е вредно, но умереното им следване не само е полезно, но и води до дълголетие.

Да чукнеш на дърво или да го прегърнеш

Едно от безспорните доказателства, че някои суеверия са полезни за здравето е древният обичай да се прегръщат дървета. В книгата си Blinded by Science Матю Силвърстоун научно доказва, че дърветата влияят положително на много аспекти от здравето, помагат при умствени заболявания, синдрома на дефицит на внимание, хиперактивност, депресия, главоболие, подобряват способността за концентрация и спомагат за бързи реакции. Многобройни изследвания потвърждават, че децата получават забележително повишаване на самочувствието, когато са сред растения, а игрите им стават по-творчески.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X