Напишете дума/думи за търсене

Боли ме гърбът! Какво да правя?

Изследвания показват, че около 70-75 % от населението на земята страда от неразположение, свързано с гръбнака или гърба

Едни от най-срещаните оплаквания на съвременния човек са свързани с болки в областта на гърба и кръста. Причините са различни и може да започнат още от ранна детска възраст. Сред тях са неправилна стойка, дълго стоене в една поза, наднормено тегло, неудобни обувки, тежък физически труд, прекомерно натоварване, бременност и дори депресия.
Начините на лечение при различните проблеми и пациенти дават различни резултати. Важна е диагнозата и развитието на болестта. След като се консултирате с лекар, ето какво може да направите, за да се погрижите за гърба си.

- Лечебна гимнастика – тя помага за укрепването на мускулатурата на гърба и кръста и може да се прави и вкъщи. Доказано е, че йогата, сречинга и плуването са изключително полезни.

- Разтриване с масажни уреди и вендузи – могат да се правят у дома, но с помощта на близък човек. С уредите раздвижвате кръвта и тонизирате мускулите. Вендузите се слагат след като гърба се намаже с масажно олио и се разтрие, за да се затопли. Вендузата се поставя и започва да се движи бавно. Придизвиквайки вакуум засилва кръвообръщението и храненето на мускулите.

- Водни и топлинни процедури – неоперативно лечение, което се провежда в балнеосанаториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани и др. Водни процедури са и тангенторните вани, джакузи, басейни с гореща вода. Топлинните са сауна, инфраред сауна, парна баня.

- Масажи – китайският масаж Сайонджи е много ефективен. Той включва мануално лечение, известно като опъване, разтягане или отпускане на свития мускул. Този метод помага за деблокиране, освобождаване, наместване на стави и мускули. Най-ефикасен е, когато още не е налице дискова херния, иначе успокоява временно.

- Физиотерапия и противовъзпалителни - са първото, което невролога или хирурга ще ви предложат. Медикаментите за пиене и мазане имат ефект, защото успокояват възпалението, но не премахват причината за него. Физиотерапията пък използва перформирани източници на енергия като топлина, вода, електричество, звук, светлина и др. Тя се насочва по особен начин, за профилактика или лечение.

- Иглотерапия - забождане на специални игли в специфични точки на тялото (БАТ), които са разположени по енергийни канали (меридиани). Китайската медицина обяснява ефекта от метода чрез регулиране на енергията Чи, която тече по меридианите и при заболяване се дебалансира. Някои специалисти (невролози) пускат ток по игличките, което е болезнено, но много често премахва болките за дълго време и дори завинаги.

- Лазертерапията и лазерпунктурата - правят се с високотехнологичен апарат. Имат мощен обезболяващ, противовъзпалителен, съдоразширяващ, трофичен и стимулиращ имунната защита ефект. Предпочитани са заради своята безболезненост, асептичност, лесна приложимост.

- Най-новото! Озонотерапията – безоперативно лечение, което се състои в инжектиране на озоно-кислородна смес в паравертебралната мускулатура в зоната на засегнатия диск. Методът се е оказал ефективен дори в случаи, при които операция не помага.

- Операция – препоръчва се само в крайни случаи. Но когато е направена навреме и се премахне причината се постига пълно излекуване без остатъчни явления.

Извод:
Комбинацията от умерените физически натоварвания, стречинга, топлинните и водните процедури, масажите, мануалната терапия и адекватна почивка осигуряват необходимата гъвкавост, здравина и устойчивост на гръбначния стълб и така болката изчезва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X