Напишете дума/думи за търсене

Защо продават източните идеи

Днес Паулу Коелю е известен в България като любимият автор на манекенките. Спомням си обаче времето, когато излезе първата му преведена в България книга – „Алхимикът”. Бях студентка във втори курс и точно се гмурвах в дебрите на историята на философията. Даде ми да я прочета колега от университета, който беше доста впечатлен от сюжета и посланията. Тогава си казах, че това е нищо повече от опростен (дори на моменти банализиран) превод на част от идеите на източната философия.

Признавам си, че „Алхимикът” беше първата и единствена книга на Куелю, която съм прочела, но не мога да отрека, че ми подейства успокояващо и че ме зареди с положителни мисли. От тогава до днес Коелю е един от най-продаваните автори в България. После на книжния пазар у нас се появиха Хорхе Букай и Елиф Шафак, които също намериха вярна аудитория. Независимо от сюжетите, които развиват в книгите си, всички те умело възраждат източните религии – вярата в силата на позитивното мислене, могъществото на любовта, божествения замисъл, в който всеки от нас има своето място, справедливите закони на вселената, победата на доброто.

В историите винаги се вплитат далечни религиозни, митични, легендарни корени, които създават около творбата аура на мъдрост и мистицизъм – правят я нещо повече от обикновен роман за преди лягане, докосват я до вечните истини и формулите за по-добър живот.

Всъщност, няма нищо странно в това, че хората са жадни за подобни истории, които са своеобразно възраждане на духовността. Вместо с класическите любовни или криминални сюжети, те търсят да се идентифицират или да изхвърлят негативните си емоции в четива, които, дори и за няколко часа, ги правят по-добри и любящи. В книгите на Куелю, Букай, Шафак и останалите автори от това ново течение, откриват не само алтернативен свят на любов и спокойствие, но и успешно черпят практични съвети за всекидневния си живот.

Това са наръчници на житейска мъдрост, събрали и смлели в разбираема форма най-доброто от различните религии – не само източни, но и западни. Защото универсалната сила на любовта, вярата, че светът е сигурно и защитено място, убеждението, че всеки от нас има своя път и трябва да следва мечтите си, повелята да не правиш на другите това, което не искат да правят на теб – всички тези идеи присъстват във всяка религия и вяра, а това, че често ни се струват екзотични и далечни, е белег на отдалечеността ни от духовното, в стремажа да си осигурим материално благополучие. Но може би именно фактът, че тъкмо тези сюжети превърнаха книгите в бестселъри, а авторите им в звезди, натрупали милиони, са доказателството, че рецептите им за щастие работят. Това е и красноречив белег, че човечеството днес има нужда от нови стандарти, около които да гради живота си.

Все повече хора, независимо от социалното и финансовото си положение, стигат до извода, че щастието не се измерва в марката кола, квадратните метри апартамент и броя посещения на мола седмично.

Феноменалният интерес към книгите на Шафак, Куелю и Букай са деликатното подсещане, че е време да потърсим себе си, отвъд шума и материалните придобивки. Идеите в техните книги не могат да бъдат систематизирани, защото съдържат в себе си множество духовни учения – мистични, арабски, юдейски, кабала, алхимия, гностицизъм, християнство, ислям. Те отговарят на нуждата на съвременния човек да намери себе си, да осъзнае ценността си - като му казват, че е късче от божествения замисъл. Подобни истории са своеобразна навигация в хаоса на света, в който живеем. И същевременно свързват с останалите читатели на подобен род литература в своеобразна мрежа на „просветени”. Те са едновременно общодостъпни, но и знак за избраност, за посветеност.

Дават възможност за едно ново себеоткриване и преобразуване, за влизане на контакт със самия себе си, но и с другите, и с целия космос. Това е новият нов вид религиозни четива, които обаче са освободени от ограниченията на църквата, от строгите правила, от забраните и заплахите. Тук няма ад и страшен съд, а раят може да бъде постигнат тук и сега, стига само да заявиш желанието си. Подобни четива действат като стабилизатор на вътрешното равновесие, за постигане на ценности, които обществото, в което живеем, не ни предоставя. Наред с насладата от четенето на добра литература, те създават усещането, че работиш върху себе си, че се усъвършенстваш и ставаш по-добър благодарение на собствените си усилия. Може би точно затова авторите, които вплитат тези идеи в сюжетите си, се радват на такава популярност и финансов успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X