Напишете дума/думи за търсене

Книгите, които всяка жена трябва да прочете

Разбира се, подобни класации са доста условни. Хората сме различни и няма значение дали си жена или мъж, има класики, които със сигурност ще те обогатят. Но е факт също, че съществуват заглавия, които през годините са се утвърдили като любими на голяма част от женската аудитория и ако случайно сте ги пропуснали, ще бъдем радостни, ако сме причината да наваксате с качествена и вдъхновяваща литература.

Честит празник на писмеността!

„Пътуване към себе си“, Блага Димитрова

Пътуване към себе си“ е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на собствената си идентичност. Тук преживяванията са разказани като спомен, а самата история е своеобразен опит за преосмисляне на времето.

„Ана Каренина”, Лев Толстой

Романът разказва любовната история на петербургската аристократка Ана Каренина на фона на феодалното руско общество от края на ХІХ в. Анкета от 2007 г. сред 125 съвременни автори в "Тайм“ обявява, че Ана Каренина е "най-великата книга, написана някога".

„Стъкленият похлупак“, Силвия Плат

В този полу-автобиографичен роман главната героиня се премества в Ню Йорк, за да работи в списание, но се разболява психически – също като Плат, която се самоубива скоро след излизането на романа. „Стъкленият похлупак" е остроумна и болезнена изповед, която отваря вратите към най-тъмните кътчета на женската психика.

„Яж, моли се и обичай“, Елизабет Гилбърт

Елизабет Гилбърт е млада омъжена жена, която след мъчителен развод и бурна любовна връзка е съсипана и объркана, но и свободна както никога преди. Лиз се отправя на едногодишно пътешествие в търсене на щастието и равновесието в живота си. Ако сте на кръстопът, или пък след раздяла, това е вашата книга!

"Хиляда сияйни слънца", Халед Хосейни

Мариам е незаконната дъщеря на заможен бизнесмен, принудена на 15 години да се омъжи за много по-възрастния от нея Рашид. След като разбира, че Мариам не може да има деца, той започва да се държи жестоко с нея и си взема втора съпруга – младата Лайла. С времето двете жени се сприятеляват, обединени от една-единствена цел – да се преборят с Рашид и да извоюват така жадуваната свобода.

„Мадам Бовари”, Гюстав Флобер

Роман не само за трагичната съдба на Ема Руо, а и за личната трагедия на много жени по света. Той не е само копие на живота, а дълбоко проникване в същността му. Една от най-значимите книги в световната литература трябва да присъства във всяка семейна библиотека.

„Сестри за лятото“, Джуди Блум

Незабравимата история на сложното и объркано приятелство между две момичета, което предопределя живота им. "Сестри за лятото" е роман за всяка жена, която някога е имала приятелка, толкова опасно близка, че да не може да прости, и толкова важна, че да не може да я забрави.

„Пробуждане”, Кейт Шопен

Класическа творба за женската сексуалност. Тук обаче не става въпрос само за секс. Става въпрос за женствеността като по-цялостно понятие. Книгата повдига и вечните въпроси: „Какво означава да си щастлива, независима?“, „Как да съобразиш желанията си със социалните норми?“

„Дневникът на Ане Франк“

Ане Франк води своя дневник от 14 юни 1942 до 1 август 1944 година, докато се укрива заедно със семейството си от нацистите в тайната пристройка на амстердамска къща. Гневът, бунтарството, смехът и надеждата, които извират от страниците, го превръщат в най-известната книга, писана от дете, в най-четения автентичен дневник в света и в най-превежданата книга от холандски език.

"Историята на прислужницата", Маргарет Атууд

Фантастиката от канадската писателка е история за мрачно бъдеще, в което малкото останали след теократски преврат в Съединените американски щати нестерилни жени са използвани за разплод.

„Любов“, Елиф Шафак

Една книга за свободата да търсиш своя Бог и за мъката да откриеш път към себе си. Една книга за радостта да намериш път към другия. "Любов" обединява в едно Изтока и Запада, минало и настояще, за да даде на читателя завладяващ, драматичен и жив разказ за любовта. Това е книга, която отговоря на големия въпрос: "Как любовта може да промени живота ни?".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X