Напишете дума/думи за търсене

Книгите, които всеки 18-годишен трябва да прочете

Снимки ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ще ги избира жури от  32-ма интелектуалци

Започна националната кампания "18 книги за вашето литературно пълнолетие", организирана от "24 часа" в партньорство с "Виваком".

"Благодаря, че ме поканихте на тази чудесна инициатива. Благодаря и на "Виваком" за това, че когато посетих едно българско училище тези дни, там имаше безплатен интернет, осигурен тъкмо от "Виваком" Ако питате мен, бих определила девиз на тази кампания "Четене без граници или четене завинаги. За тази цел бих препоръчала една прекрасна книга - "Професия читател" на Бернар Пиво. Помня първата си книга - прочетох "Бел Ами" на Мопасан още в 4 клас и знаете ли защото - защото родителите ми казаха да изчакам и да я прочета, когато стана по-голяма. Затова го и направих. Това е начин да накараме децата да четат. За мен четенето няма лимит и не се съмнявам, че ще ни направи все по-съпричастни към света", заяви на откриването образователният министър Меглена Кунева.

"Да се направи списък на книгите, които не е задължително да прочетете, но без да го направите, няма да можете да разберете това, за което се говори е целта на нашата кампания",  заяви на откриването главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Според него да не прочетеш такива книги означава да не бъдеш адекватен глобален човек. Според Зюмбюлев българските ученици не разбират това, което четат, и цитира резултати от от международното проучване PISA.

"От 60-те години финландската църква отказва да венчава хора, които не могат да четат. И тъкмо на това обстоятелство се дължи фактът, че финландските деца излизат на първо място в света по образованост. Целта на нашата кампания е да направим жури, което да състави този списък на книгите, които всеки 18-годишен българин трябва да е прочел. Класациите ще бъдат публикувани до септември т.г.,  така че за първия учебен ден тези книги да бъдат определени.

В журито влизат 32-ма души, между които министърът на образованието Меглена Кунева, нейният заместник Диян Стаматов, ректорът на СУ Атанас Герджиков, сценаристът на "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов, Иван Киров, структуралистът Георги Лозанов, писателите Антон Дончев и Алек Попов, шефът на bTV Павел Станчев, кадрите на "24 часа" Виолета Станичич и Капка Тодорова, Надежда Делева, Валери Найденов, писателят  Захари Карабашлиев и т.н.

"Инициативата идеално се вписва в политиката на "Виваком".  Ние подкрепяме такива проекти, като например проекта на БАН, насърчаващ познаването на новите технологии сред младите, читалнята пред Народния театър "Иван Вазов", която организирахме, както и проект за познаването на историята от по-младите. Чест е да подпомогнем и вашата кампания", заяви Дияна Симеонова, директор маркетинг на "Виваком". "Ние сме заинтересовани от това децата ни да са с отговорна позиция и от тях да излязат хармонични личности. Да ги извадим от социалните медии и да ги накараме да четат", допълни тя.

Още по темата:

Меглена Кунева: Можем да се поздравим с честно проведена матура

18 незадължителни книги, които трябва да прочете всеки 18-годишен

Вижте кои са в журито, което ще определи 18-те книги за незадължително четене

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X