Напишете дума/думи за търсене

Суперхрани срещу сезонна депресия

Според данни на Американския национален институт по психично здраве 15-20% от хората страдат от сезонни депресии. Най-често срещаната проява е потиснатост, изтощение и апатия през мрачните месеци. Представяме ви някои от суперхраните, които ни помагат да се преборим със сезонната депресия.


Чия
Тази суперхрана със сигурност ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да се справите с вечното чувство на апатия и безсилие, характерни за сезонната депресия. Чията е високоенергийна храна. Тя е идеалното решение, когато нямате сили за нищо, чувствате се преуморени и на ръба на разболяване, защото освен зареждаща, тя е и антиоксидант. Чията ще ви набави и много полезните омега-3 есенциални мастни киселини, калций, желязо и калий.

Годжи бери
В много от случаите на депресия през студените месеци, специалистите смятат, че става дума основно за намален прием на витамини. Затова всякакви суперхрани, богати на витамини, са оръжие срещу потиснатостта. Смята се, че годжи берито е по-богато на витамин С дори от грейпфрутите и трябва да присъства в менюто всеки ден. Освен това е богато и на витамини от групата В. Заради високото съдържание на витамини, но също така и на антиоксиданти и полизахариди, то се счита за стимулатор на имунната система и подсилва както на физично, така и на психично ниво.

Родиола
Родиолата е силен адаптоген – подсилва съпротивителните сили на организма и намалява последиците от стреса върху организма ни. Според специалистите приемът на родиола стимулира производството на допамин и серотонин и оказва влияние върху паметта и психическата устойчивост. Освен това се препоръчва при периоди на силен стрес и физическа умора, както и след силно натоварване.

Рейши
Тази китайска гъба е подходящо да се консумира през цялата година, но е задължителна през студените месеци, защото се счита за силен източник на енергия и влияе върху настроението ни. Но освен това рейши стимулира имунната защита и повишава съпротивителните сили на организма. Тя има и антивъзпалителни свойства и повлиява добре сезонните алергии. Според нови китайски изследвания, тази гъба дори може да има положителен ефект като антитуморен агент.

Ацерола
През студените месеци се препоръчва и прием на ацерола - плодът с най-висока концентрация на естествен витамин С и съответно признат като мощен стимулант. Този плод, подобен на череша, произлиза от Южна Америка, а в Европа се предлага предимно в изсушен вариант или като сок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X