Напишете дума/думи за търсене

Фетален алкохолен синдром: какви са рисковете?

Консумацията на алкохол по време на бременност може да доведе до сериозни проблеми, които са наричани нарушения на феталния алкохолен спектър. Някои от нарушенията включват фетален алкохолен синдром, вродени дефекти, неврологични и поведенчески разстройства при детето...
Феталният алкохолен синдром е най-сериозното от всички разстройства, причинени от приема на алкохол по време на бременност. Той е свързан с проблеми с неврологичното развитие на детето, може да причини вродени дефекти, като малка глава и мозък.

И най-сериозното от всичко е, че няма лек за феталния алкохолен синдром. Лечението се състои в осигуряване на доживотно управление на уврежданията, които той причинява.

Учените смятат, че честотата на този проблем е 0,97 на 1000 живородени, поради което в момента се счита за проблем на общественото здраве.

Какво е фетален алкохолен синдром?
Терминът фетален алкохолен синдром е въведено през 1973 г. Оттогава стартира кампании по целия свят за бременни майки да избягват да пият. Никое количество алкохол не се счита за безопасно по време на бременност.

Причини и рискови фактори
Когато бъдеща майка пие алкохол, това вещество навлиза в кръвния й поток и след това преминава през плацентата, достигайки до развиващия се плод. С други думи, наливате спиртни напитки директно на бебето.

Имайте предвид, че плодът метаболизира алкохола по-бавно.

Следователно нивата му веднага се концентрират значително в кръвта на бебето. В резултат на това е трудно да се снабди плода с кислород и храна. Това може да доведе до възможно увреждане на мозъка и затруднения в развитието на тъканите и органите.

Ефектите могат да бъдат по-сериозни, когато консумирате алкохол през първия триместър. Това съвпада с началото на развитието на мозъка и сърцето. Не трябва да пиете, дори ако просто подозирате, че сте бременна.

Симптоми на фетален алкохолен синдром
Тежестта на симптомите варира в зависимост от случая. Обикновено лекарите ще идентифицират най-очевидните при раждането заради характеристики като нисък ръст и черти на лицето.

Клиничните прояви могат да включват следното:
• Много малка глава или микроцефалия
• Очи без пълно развитие или микрофталмия
• Плоска или малка средна повърхност
• Анормално малка долна челюст или микрогнатия

Също така е обичайно бебето да има необичайни гънки в ръцете или дланите. Може да има някои сърдечни дефекти и проблеми със ставите. След раждането и докато бебето се развива, обикновено се появяват нови симптоми, които не са били открити в началото.

Най-тежкият дефект, който може да възникне, е тежко когнитивно увреждане, въпреки че могат да възникнат и различни нива на когнитивен дефицит. Поведенческите разстройства са често срещани - нервност, внезапни промени в настроението, ниски социални умения...


Лечение
Децата, страдащи от този синдром, са склонни да развият психични разстройства като депресия, тревожност, пристрастяване и други. Също така е по-вероятно да са жертви на ранна смърт заради самоубийство или инцидент. Те са по-застрашени от развитие на различно сексуално поведение.

В допълнение към факта, че няма лек за този синдром, няма и специфично лечение за него. Най-доброто, което може да се направи, е ранна интервенция с терапевти от различни специалности. Това ще насърчи физическото и психологическото развитие на бебето по възможно най-добрия начин.

Единственият начин да се предотврати феталния алкохолен синдром е да се избягва алкохолът. Ако една жена има проблем с пиенето, най-добре е да потърси помощ преди да забременее.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X