Напишете дума/думи за търсене

Шиладжит - черното злато на Аюрведа

Шиладжитът се нарича още мумио. Този естествен състав на органична и неорганична материя, която се разтваря във вода, се събира в планински разломи. Мумиото се използва активно в алтернативната медицина Аюрведа. Продуктът помага за лечение на широк спектър от заболявания.

Шиладжит идва от скални пластове в няколко планински вериги по целия свят, включително Хималайските, Тибетските и Алтайските. Смята се, че се е образувал отчасти от разлагането на определени растения. Черно-кафеникавата смола е богата на минерали и съдържа важно съединение, известно като фулвинова киселина. Тя се предлага под формата на добавки и се използва в традиционната народна медицина за лечение на различни състояния - от костни фрактури до импотентност. Смята се, че шиладжитът укрепва костите и предпазва от остеопороза.

Традиционни употреби

Мумиото е адаптоген, което го прави отличен съюзник за надбъбречна подкрепа. Използва се за подмладяване и възстановяване на тонуса при възрастните хора, за бързо възстановяване. Съвременните учени са направили много изследвания, за да проучат и докладват ползите му за здравето. Тези проучвания включват изследване на положителните ефекти на шиладжита върху състоянието на централната нервна система, нивата на тестостерон, поддържане на силна имунна функция и преодоляване на хроничната умора.

Мумио се използва при следните проблеми – диабет, наднормено тегло, Болест на Боткин, холелитиаза, камъни в бъбреците, възпаление на пикочните пътища, подуване, хемороиди, сексуална дисфункция,
болезнени менструации, епилепсия, дерматологични заболявания,
психични заболявания.

Може да бъде под формата на хапчета, прах.

Лечебният ефект на мумиото

Органичният състав е богат на биоактивни вещества: витамини А, В, С,
стероидни вещества, фосфолипиди, ензими, аминокиселини, ароматни масла.

Свойства на шиладжита

- възстановява и укрепва имунната защита,
- стартира метаболизма,
- пречиства кръвта,
- нормализира функциите на панкреаса,
- насърчава регенерацията на тъканите,
- премахва токсините, токсините от тялото,
- облекчава алергичните симптоми,
- нормализира мъжката репродуктивна сфера, повишава потентността,
има положителен ефект върху мозъка и в резултат подобрява паметта и когнитивните показатели.

Как да приемате правилно шиладжит

Препоръчителната доза шиладжит е 300 до 500 милиграма на ден. Мумиото на таблетки се приема в следната доза: 2 пъти на ден по 1 или 2 броя. За превантивни мерки продуктът се предписва за курс от 30 или 40 дни. Те се препоръчват през есента и пролетта, когато имунният отговор на организма е отслабен.

Шиладжитът понякога води до пристрастяване. Това се случва при продължителна употреба на лекарството. За да предотвратите това, е полезно да започнете приема за 2 седмици, на нарастващата луна. Спирате за 2 седмици след приема. В началото на нов лунен цикъл отново използвате мумио.

Защо има подобна схема за приемане?
В неформалната медицина се обръща специално внимание на ефекта на Луната върху нашето тяло. Смята се, че нарастващата луна активира ефекта на всеки лечебен агент.

Традиционно мумиото се пие с топло мляко, гхи или мед.

Противопоказания за прием

- непоносимост към продукта,
- бременност и кърмене,
- уролитиаза в острата фаза.

Шиладжитът няма странични ефекти, най-важното е да се придържате към дозировката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X