Напишете дума/думи за търсене

Храни вместо антибиотици - втора част

Според прогнозите на учените само след 10 години голяма част от антибиотиците ще станат безполезни. Причината е, че микроорганизмите постоянно еволюират и стават все по-устойчиво към антибиотичните препарати. Постепенната загуба на ефективност се свързва и с факта, че много лекари предписват антибиотици, без пациентите да имат належаща нужда от тях. Така бактериите получават допълнителна възможност да се адаптират към действието им. По думите на британския професор Джеръми Фарър, цитиран от Daily Mail, когато обикновена простуда се лекува с антибиотици, няма нищо удивително, че с времето незначителните бактериални инфекции може да станат смъртоносно опасни.

Антибиотиците са едно от най-важните изобретения на медицината на XX век, тъй като са й помогнали да се справи с болести, които по-рано са се смятали за неизлечими. Тези препарати обаче трябва да се приемат само по лекарско предписание, тъй като никак не са безобидни и водят до нарушаване на микрофлората на стомаха и на устната кухина. Разбира се, безспорно е, че има случи, в които антибиотиците са задължителни и отказът от тях е опасен. Но в останалите случаи синтетичните антибиотици може да се заменят с натурални, които не отслабват, а напротив, укрепват защитните сили на организма и освен това не оказват разрушително влияние върху микрофлората. В природата има много растения и продукти с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Най-хубавото е, че те може да се използват както за лечение (включително и съпътстващо към синтетичните лекарства), така и за профилактика. А както знаем, профилактиката е много по-приятна, евтина и ефикасна от терапията, след като вече е налице болест.

Черна боровинка. Тя притежава в състава си бензоена киселина, която спира растежа на патогенните бактерии и гъбичките. Това биологически активно вещество се съдържа не само в плодовете, но и в листата на растението. Отварата от листа на боровинка помага в борбата със стафилококите, стрептококите и Ешерихия коли. Свежият боровинков сок предотвратява развитието на гъбичките Candida и на още няколко други бактерии. Боровинката е полезна също при авитаминоза, артрит, хипертония, при инфекции на бъбреците и пикочните пътища. Настойката от листата и плодовете й помага при ангина, бронхит, пневмония, стоматит. Но имайте предвид, че не се препоръчва при нефрит.

Червена боровинка. Свойствата й са сходни с тези на черната боровинка. Израелски учени са установили, че сокът от червена боровинка убива бактерията Helicobacter Pylori, която е виновна за възникването на стомашна язва. Две чаши прясно изцеден сок от този плод дневно предпазват от инфекции на пикочните пътища. Наскоро стана ясно, че червената боровинка може да замени антибиотиците в борбата срещу Ешерихия коли – бактерия, устойчива срещу медикаментозно лечение и способна да предизвика остри стомашни заболявания. Плодът е отлично средство за профилактика на кариес и парадонтоза, тъй като обезврежда бактериите в устната кухина. Понижава телесната температура и повишава защитните сили на организма.

Малина. Има противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства, оказва благотворно влияние върху нервната система. Помага срещу настинки, както и срещу заболявания на горните дихателни пътища. Узрелите плодове на малината възпрепятстват развитието на някои гъбични инфекции. Съдържащата се в тях салицилова киселина понижава температурата на тялото.

Червена калина. Този плод има мощни антибактериални свойства. Бори се успешно с бактериите, вирусите и гъбичките, укрепва имунитета. Чаят от калина е полезен при грип, простуда, кашлица, ангина, бронхит, пневмония. Но имайте предвид, че плодът не е подходящ за постоянен прием, а трябва да се използва само за профилактика и лечение по време на епидемии.

Нар. В него е полезно всичко, дори и семките. Още от времето на Хипократ древните гърци са го консумирали за лечение на стомашни заболявания, а кората му са използвали в качеството на силен антибиотик при дизентерия и трудно зарастващи рани. Редовната консумация на половин нар дневно надеждно защитава организма от вируси и бактерии. Настойката от изсушени кори от нар убива бактериите, предизвикващи заболявания като дизентерия, холера, салмонела, язва на стомаха и на червата, колити, коремен тиф, гуша, остър апендицит. Цветовете и кората му имат противовъзпалително и антимикробно действие при болести на гърлото. За разлика от химическите препарати, които убиват всички бактерии наред, веществата, намиращи се в нара, действат избирателно само върху болестотворните бактерии.

Мед. Той съдържа в себе си почти всички необходими на организма микроелементи. Полезните му свойства помагат в борбата с огромно количество заболявания, сред които и бактериални инфекции. Освен това медът е перфектно средство за укрепване на имунитета.

Прополис. В него се съдържат флавоноиди, етерични масла и органични киселини, както и много минерали и микроелементи. Преди около 50 години учените са доказали високата ефективност на прополиса срещу бактериите, вирусите и гъбичките. На практика той е антибиотик с широкоспектърно действие, при това без никакви странични ефекти (освен ако няма алергична реакция) и без да води до устойчивост на микробите. Прополисът помага при възпалителни и гнойни заболявания на кожата и лигавиците, което включва целия стомашно-чревен тракт. Има благоприятен ефект върху органите на пикочно-половата система и ставите.

Мумийо. Действието му е подобно на това на прополиса. Руски лекари са доказали наличието на антибиотик в мумийото, който има по-силно действие от това на пеницилина. В разтвор на мумийо умират Ешерихия коли, стафилококи и други болестотворни бактерии. Курсът на прием обаче не бива да надвишава 7–10 дни, тъй като мумийото оказва мощно стимулиращо въздействие върху организма.

Алое вера. Още едно забележително природно лекарство, известно на човечеството от древни времена и не изгубило актуалността си и до днес. В алоето се съдържа едно вещество с противовирусни, антибактериални и противогъбични свойства - мукополизахарид ацеманан. То укрепва и стимулира имунната система и оказва мощна подкрепа на тялото в борбата с патогените.

Лайка. Тя има в състава си етерични масла, притежаващи противовъзпалителни и антибактериални свойства. Съвременната медицина е признала лайката за особено ефективно средство в борбата с простудите, възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система, ревматизма, подаграта, нервните разстройства. Тя е мощен антисептик, поради което се използва за лечение на кожни болести. Оказва заздравяващо и успокояващо въздействие.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X