Напишете дума/думи за търсене

6 начина да преборим есенната депресия

Есенната депресия не е безобидно състояние, но ако се вземат незабавни мерки, рискът да се превърне в сериозно заболяване е нищожен. Не се предавайте на лошото настроение и опитайте да се справите със средства, по-приятни и безредни от антидепресантите.

Арт терапия
Ако сутрин се събуждате без желание за каквото и да било, купете си четка и бои. Според психолозите арт терапията е едно от най-ефективните средства за борба с есенната депресия. Рисуването успокоява, подобрява настроението и помага да се избавите от раздразнителността. Има няколко варианта за арт терапия. Един от тях е оцветяването на шаблони, което придобива все по-широка популярност заради способността да успокоява и да отделя от мислите ни факторите, които ни дразнят, огорчават или натъжават. Още една възможност е да рисувате собствени картини – без значение дали имате художествен талант, всеки може да нарисува цветя, слънце, планини и т.н. Главното е да избягвате тъмните цветове и да наблягате на ярките. Ако нямате художествени умения и се отегчавате да мацате с четката по листа, вземете си бои за рисуване с ръце и оставяйте отпечатъци от дланите си – това е още един популярен метод за борба с депресията. Лекарите препоръчват заниманията с арт терапия да са сутрин по 5-7 мин преди работа, за да се заредите с оптимизъм за целия ден.

Шокова терапия
Често есенната депресия е съпроводена с усещане за тревога и дори с панически атаки. Ако имате здраво сърце, може да се борите на принципа „клин клин избива“. Не е добре да скачате с парашут, но умерена доза адреналин може да ви дойде добре. Пробвайте да посетите атракциони за възрастни (например влакче на ужасите или аква парк), катерене по алпинистка стена, картинг, скокове във вода от 1-2-метрова кула. Ако по време на тези забавления ви се иска да крещите, не си отказвайте това удоволствие – заедно с виковете ще си отиде напрежението, а депресията ще отслабне.

Общуване с животни

Идете на делфинариум (а при възможност плувайте с делфини), вземете си домашен любимец, идете на гости на приятел, който отглежда животинче. Според статистиката хората, които имат куче, котка или папагал, на практика не са склонни към депресии.

Ароматотерапия
Класическото разбиране за ароматотерапия е във вид на ароматни масла, свещи, пръчици, масажи и т.н. Но от есенната депресия може да ви спасят и кулинарните аромати – и особено уханията на канела, ванилия, цитруси (лимон, грейпфрут, портокал, мандарина). Използвайте по-често тези продукти, когато готвите.

Погрижете се за някого
Започнете активно да помагате на околните – напазарувайте на съседката пенсионерка, заведете детето на приятелка на сладкарница, докато тя е на фризьор, разходете кучето на колега, който се е разболял. Когато човек изпитва съчувствие към другите, забравя за собствените си проблеми.

Шопинг
Баналните рецепти понякога работят най-добре, затова смело тръгвайте по магазините. Но си поставете условие – никакви мрачни дрехи! Купувайте тоалети само в свежи цветове – жълто, оранжево, розово, яркозелено. И не обикаляйте магазините самостоятелно – вземете си за компания приятелка с чувство за хумор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X