Напишете дума/думи за търсене

Благата вест, или как да я съобщим на таткото

Едва ли има по-голяма и добра новина в човекообсебеното ни пространство от тази за новия живот. Разбира се, че е добра новина. Записано е черно на бяло още в дебелата християнска книга – блага вест. Новият живот е безспорно тържество. На природата, на любовта. Поне в повечето случаи. И по традиция трябва да бъде разгласен по подобаващ начин. Първи в списъка за научаване, естествено, е главният виновник – таткото. Няма нищо по-естествено от това да бъде информиран преди всички.

И тук започва чуденето как да му го кажете и кога. Дали ще се зарадва. След работа ли да му го сервирате със задушени броколи, или да избухнете с радостни сълзи в телефонния ефир още на мига? Ами ако не вдигне или хладно ви затвори с думите: „Не мога да говоря, в среща съм.” Трябва ли първо да проверите дали всички тестове за бременност в близката аптека работят и казват двойно подчертана в червено истина? Или е добре за всеки случай да връхлетите с взлом в кабинета на гинеколога за 78-о потвърждение?

Ако го премисляте и все още не сте се втурнали по течението на първосигналната реакция, значи ви е нужен план.

Добрата новина ви се полага. Потопете се

Колкото по-дълбоко, толкова по-добре. Оставете емоцията да се разлее по цялото ви същество и да се татуира на усмивката ви от ухо до ухо. Почувствайте вълнението, въодушевлението, страховете. Новината преди всичко си е ваша. Пуснете я в душата си. Подарете си това преживяване и се подгответе да го споделите.

Когато всички искат бебе

Тогава новината е наистина добра и разгласата е лесна. Вярно, не е много честно. Вие първи трябва да се сблъскате с нея, да проверите достоверността й и да не спирате да се усмихвате. Но пък милото е психически подготвен и поне не трябва да го мислите дали няма да изпадне в животозастрашаваща аритмия от изненада. Достатъчно е да връхлетите в офиса му с два балона в син и розов цвят и магията да се получи. Все пак не забравяйте - насреща има мъж и планът може и да не сработи. Подсигурете се с чифт чорапки за новородено или с тениска „За най-добрия баща на света”. Ако и това не се получи, подайте му документ за подпис с положителния тест за бременност или му се накрещете, че е крайно време да си купите кола, пригодена за корем или пък за кош с бебе.

Когато той не е готов

Понякога и това се случва. Водили сте дълги дискусии на тема бебе, но нещо все не ви достига да прегърнете идеята с четири ръце. Отлагането хич не ви е по вкуса, но се съгласявате с половин уста и вадите батериите на биологичния си часовник. Да, но Вселената има други планове за вас. И ви благовестява, без да пита има ли готови. Ами сега, как ще кажете на половинката? Сякаш сте били сами, когато Марс е срещнал Венера под чаршафите... Мъжката психика не е много услужлива, особено в извънредни ситуации, и често реагира смахнато. Ако решите да стреляте направо, може и да не ви се понрави резултатът. Затова тръгнете отдалече. Загрейте реотаните на бебе новината постепенно. Вие знаете как – кротко, благо, деликатно. Не пропускайте да погалите мъжкото его и заложете на положителното в него, което се надявате детето някой ден да наследи. Е, рано или късно ще трябва да изплюете камъчето, но поне сте положили усилия за подготвяне на почвата.

Когато и двамата замръзнат в изненада

И това ако е добра новина? Разбира се, че е. Просто още не го знаете. Най-важното е да не допускате изненадата да помрачи вълшебството, което заедно сте сътворили, и да си дадете шанс. По-шокирани няма как да станете, така че без увъртане си споделете изумлението заедно с плана за близките 50 години. Или пък не. Но новината си я бива, нали!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X