Напишете дума/думи за търсене

Нов тест за успешно инвитро

Ново за медицината изследване показва кога точно да се извърши инвитро процедурата, така че да е успешна. ERA (Endometrial Receptivity Array) се прилага за първи път в Испания през 2010 година и отскоро се прави и у нас. Методът увеличава шансовете на семейства с безплодие.

Обикновено имплантационният прозорец е 2 дни

10 години испански научни специалисти и медици работят върху изследването ERA и през 2010-а го лицензират като успешен метод. С този тест се определя т.нар. „имплантационен прозорец” на маточната лигавица – когато е готова да захване плода. Този прозорец е различен за всяка жена. При едни е между два и три дни, при други може да е броени часове. Има пациентки, при които е само 12 часа. „Обикновено имплантационният прозорец е около 2 дни и се пада във втората половина на 28-ия регулярен цикъл. Това е 7 дни след покачване на Лутеинизиращия хормон (LH)”, обяснява д-р Явор Владимиров, директор на СБАЛАГРМ „София”. Нека припомним, че Лутеинизиращият хормон участва в регулиране на менструалния цикъл и в производството на яйцеклетки. Той се повишава бързо преди настъпване на овулация (около 14-я ден, в средата на менструалния цикъл).

Днес семейства от Англия, Франция, Италия и САЩ, където се прилага този тест, си имат бебета след първия инвитро опит, защото имплантирането е било направено в точното време.

Изследват се 134 гена

Тестът е безвреден, така че няма какво да ви притеснява ако решите да го направите. Преди биопсията не се налага и упойка. Амбулаторно, с фин катетър се взима малко късче в размер на 3-4 мм от маточната лигавица. След това част от изследванията се правят у нас, а друга – в чужбина. Анализират се 238 гена, като 134 от тях отговарят за правилното формиране на лигавицата и дават информация кога е този имплантационен прозорец. Изследванията стават за около 2 седмици. Тези гени показват дали лигавицата може да захване ембриона, защото има жени, при които това се оказва невъзможно. За щастие не могат да забременеят едва по-малко от 1% от жените.

Резултатите на жените попаднали в първа група (от четири) показват, че са точно в имплантационен прозорец в момента на вземане на част от лигавицата, т.е лигавицата е рецептивна. Пререцептивна е, когато в следващите дни предстои моментът за имплантация. Пострецептивна е, когато е преминал този период.

Тестът у нас се прилага след неуспешни опити за инвитро

Като всеки нов метод и на този му е нужно време да се наложи, и лекарите от повече болници да започнат да го прилагат преди първи опит за инвитро. Сега се препоръчва предимно на жени, които имат неуспешни 2-3 и повече инвитро процедури. В 20-25% от случаите се оказва, че имплантационният процес не е тогава, когато е бил очакван и затова забременяването не се е получило. Д-р Владимиров казва, че някои жени си правят теста след първия неуспешен опит, но други чак след седмия. И че благодарение на теста могат да спестят много средства, неприятни емоции, и да се пази здравето на бъдещата майка. Факт е, че след като се направи хиперстимулация на яйчниците (при инвитро процедура), прозорецът може да се премести във времето. Такова изместване често се случва и при жени с поликистозни яйчници. Те обикновено имат нерегулярен цикъл и прозорецът не е 7 дни след LH пика, а 8-9 дни след това.

„За мен е задължително при 2-3 неудачни процедури да се направи този тест и след това да дойде ред на трансфера на ембриони. Често в тази група попадат семейства със стерилитет с неизяснен произход, които са 20-25% от родителите в света. Причината може да не е в имплантационният прозорец, а да е генетична, но е важно да се провери”, казва д-р Владимиров. Този метод е много важен и при жени с вродена аномалия – две матки.

Тестът обикновено показва, че само едната от тях може да приеме ембриона, както и коя точно е тя.

„Имам вече група от момичета, които след поредица от неуспешни инвитро процедури са си направили теста и вече са забременели. Огромно удоволствие е да виждаме в очите им това щастие. То е и нашето удовлетворение, защото след дълга борба с проблема сме намерили разрешение”, казва д-р Владимиров.

За да се случи бременност, са необходими 3 неща

За да е успешна инвитро процедурата е необходимо да се знае кога точно е имплантационният прозорец, да има ембриони с нормален генетичен код и да се случи захващане между лигавицата и ембриона. Ако в някой от тези 3 процеса има проблем, бременност не може да се случи. „Понякога намираме имплантационния прозорец, но ембрионите не са с добро качество. Често това е свързано с генетичен проблем при жената или мъжа. ЕRA тестът може да подскаже за такъв проблем, но диагностициране качеството на ембриона трябва да се направи с морфологични и генетични изследвания. Едва след като яйцеклетките се оплодят в лабораторни условия, може да се види какво е развитието на ембрионите”, обяснява д-р Владимиров.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X