Напишете дума/думи за търсене

Бременна след 45 г. вече не е чудо, а мода

Елена Йончева роди първото си дете на 51 години. Преди година 52-годишната Джанет Джексън даде живот на сина си.

През август 2014 г. на 49 години пък роди Юлияна Дончева. Дълги години водещата се опитва да забременее от съпруга си Станислав Недков-Стъки и признава, че е минала през множество трудности. Тя почти се отказва от мечтата си, но чудото се случва и на 48 години Юлияна разбира, че е бременна. Това за нея е второ дете. Дончева не крие, че се разплаква, когато вижда положителния тест за бременност. Случва се точно на рождения ден на любимия й и това е най-големият подарък за него. Юлияна споделя, че винаги е искала много деца и дори се изкушава да роди още едно.

И това не са изолирани случаи

Да си майка след 45-годишна възраст, вече не е чудо, а започва да се превръща в мода. По данни на Националния статистически институт броят на жените, раждащи след 45 г. в България, се е увеличил почти десет пъти за последните десет години. През 2004 г. живородените деца от майки на възраст над 45 години са били 13, а през 2014-а – 116.

Най-възрастната майка в България днес е на 68 години

През 2010 г. Красимира Димитрова, тогава на 62 г., роди близнаци. Тъй като не й дават да осинови дете, жената от Русе забременява инвитро чрез донорска яйцеклетка. Бременността обаче не протича гладко и бебетата са извадени доста преди термина. Раждат се с тегло 900 и 500 г. Едното от момиченцата почива малко след това. Другото също има здравословни проблеми, най-вече с очите, но вече е по-добре и тази година ще тръгне на училище.

През август 2015 г. 57-годишна жена роди в Пловдив. Дамата трийсет години лекува стерилитет и най-накрая се сдоби със син благодарение на донорска яйцеклетка. А година по-рано в Бургас също 57-годишна жена стана майка на близнаци след инвитро.

В света за най-възрастната майка се смята индийка, която твърди, че е родила на 70 години

Жената наистина се сдобива с близнаци в доста напреднала възраст, но всъщност не притежава официален документ, с който да докаже своите години.

Затова официално в Книгата на рекордите “Гинес” като най-възрастната родилка е записана Адриана Илиеску, която стана майка през 2005 г. на 66 години. Тя е писателка и преподавателка по румънска литература в университета в Букурещ. Адриана е обнадеждена, защото е от род на столетници, и дори иска да се опита да роди второ дете.

Нейният случай може и да е чудо, но днес все повече дами стават майки след 40 години. А в Холивуд това е повече от мода

На първо място в това отношение е петата съпруга на Мартин Скорсезе, която роди дъщеря им Франческа на 52 години. Днес 72-годишният режисьор не пропуска да прекарва време с вече 14-годишната си дъщеря и двамата дори ходят заедно на концерти на момчешки банди като Оne direction.

През ноември 2010 г. съпругата на Джон Траволта Кели Престън роди третото си дете. Тогава тя е на 48 години, а щастливият татко – на 56. Двамата определят бебето като спасителен пояс, защото почти две години по-рано актьорите губят първородния си син. 16-годишният Джет загива, докато семейството е на почивка на Бахамите, за да посрещне 2009 г. След трагедията Траволта мисли да се оттегли от киното, но факта, че жена му забременява, той приема като знак свише, че има право да бъде щастлив.

На 48 г. е и партньорката на Ал Пачино Бевърли д'Анджело, когато го дарява с близнаци. Само две години по-късно двамата се разделят и започват тежка съдебна битка за родителските права над Оливия Роуз и Антън Джеймс. Актрисата Джина Дейвис също ражда на 48 г. само две години след като е дала живот на първородната си дъщеря.

На 47 г. пък е сексапилната Холи Бери, когато се сдобива с второ дете. През 2013 г. тя и съпругът й Оливие Мартинес се радват на син. Актрисата признава, че съвсем не се е притеснявала от здравословни проблеми: „Бременността ми беше невероятна! Чувствах се добре, много щастлива и пълна с енергия. Ако можех, винаги бих искала да се чувствам така." Холи явно има късмет с бременностите, но не и с мъжете. За съжаление само две години по-късно тя и Оливие се развеждат и започват борба за попечителство. Всъщност Холи вече е преживяла този сценарий – през 2012 г. тя води дълга борба с бившия си Габриел Обри за родителските права над първата си дъщеричка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X