Напишете дума/думи за търсене

6 научни факта за по-старите родители с бебе

Новината като че ли идва за илюстрация на тенденцията в западния свят днес хората да стават родители в доста по-късна възраст от миналите поколения. За сравнение специализираното спасание Live science посочва, че средната възраст на първескините в САЩ е 26,3 години, а на станалите за първи път бащи - 25,4.

Всъщност не сме ли свидетели на същото и у нас?

Българката вече ражда първото си бебе на 26,9 години

Но това е само статистика, нещо като хумористичната метафора, че ако един яде зеле, а друг - свинско, хумористичният прочит е, че средно ядат свинско със зеле. Върху статистиката за раждаемосттта у нас, естествено, влияят някои особености. Като факта, че сме начело по раждания от майка в детска възраст и цели групи от населението често създават челяд още преди да са станали пълнолетни.

Иначе тенденцията наистина е за все по-късно встъпване в “длъжността” родител - и в западните държави, и у нас. Отделно всеки ще се сети още на прима виста за поне 20-ина известни български двойки със сребро в косите, които купуват памперси или се консултират с астролози за коя дата точно да планират предстоящото секцио.

Ето и някои интересни факти за навлезлите в зряла възраст родители.

Сравнението на данните за България от 2014 г. с тези от 2004 г. показва, че

рекордното вдигане на възрастта за първо раждане е в Кърджали. Там увеличението е от 23,7 г. на 26,4 г. На второ място е София с 2,6 г. по-късно раждане на първо дете спрямо 2004 г.

По-възрастните майки може да са по-дълголетни

Проучване от 2014 г., публикувано в научното списание Menopause, установи, че жените, които са родили последното си дете след своя 33-и рожден ден, имат 2 пъти по-голям шанс да живеят до възраст 95 или повече години в сравнение с жените, които са родили последното си бебе до 29 г. Учените смятат, че фактът може да се дължи на това, че способността на тези жени да заченат в по-късна възраст е знак за по-добро здраве и отложено остаряване.

Възрастта на таткото може да е залог за по-здраво дете

През 2012 г. американското издание Proceedings of the National Academy of Sciences съобщи обнадеждаващи данни. Учените установили, че децата на късни татковци имат по-дълги теломери - "капачки" на краищата на хромозомите, които ги предпазват от увреждане. През последните години беше открито, че хората с по-дълги теломери имат понижен риск от преждевременна смърт и стареене.

По-често от другите жени по-зрелите майки си тръгват от родилното с близнаци

Според проучване от 2006 г., публикувано в списание Human Reproduction, това може да се дължи донякъде на хормоналните промени, които се случват с напредването на годините в женското тяло. Но несъмнено влияят и репродуктивните терапии и техники, включително инвитро оплождането.

Децата на старите мъже може да са изложени на по-висок риск за психични заболявания

Шведско проучване от 2014 г., публикувано в списанието JAMA Psychiatry, установи няколко неблагоприятни тенденции. За децата, заченати от татковци на 45 и повече години, има 3,5 пъти по-голяма вероятност да развият аутизъм, 13 пъти по-висок риск за синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието и са 24 пъти по-застрашени от биполярно разстройство. Това показало сравнение с деца на мъже, дали живот на дете скоро след като са прехвърлили 20 г. Изследователите отбелязват, че с нарастването на възрастта се увеличават и генетичните мутации в техните сперматозоиди, което може да се отрази на психическото развитие на ембриона.

Бременност над 35 г. идва със специфични рискове

Множество изследвания са установили, че след тази възраст жените са по-склонни към високо кръвно налягане по време на бременността. Това от своя страна увеличава вероятността да родят преждевременно в сравнение с по-младите майки. В допълнение жените над 35 г. са изложени на повишен риск от раждането на дете с увреждания, които се причиняват от липсващи, повредени или допълнителни хромозоми. Най-често това е синдромът на Даун, въпреки че като цяло общият риск от раждането на дете с такава хромозомна абнормност е малък, уточняват експертите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X