Напишете дума/думи за търсене

Натуропатът Анжелика Волфскийл съветва дамите в менопауза

Мислете за менопаузата като за нова възможност, а не като за край. Това съветва най-известният немски натуропат графиня Анжелика Волфскийл. Тя е на 58 години, а крехката й фигура и впечатляваща жизненост, са още едно доказателство, че напредването на годините не е повод за страх. Специално за нашата медия тя споделя изпитани съвети за жените на прага или в началото на менопаузата.

В родината й Германия има около 20 000 действащи натуропати. Регламентирана по закон тяхната дейност е насочена към запазване на здравето на пациентите с естествени и безопасни средства. Те могат цялостно да преобразят навиците ви. Ще ви посъветват за начина на хранене, физически упражнения, справяне със стреса и ежедневните неразположения.

Госпожо Волфскийл казвате, че един от проблемите на жените е, че постоянно се използват хормони за лечението на най-различни заболявания...
Действително ни предписват хормони от пубертета до последните дни на живота. Акне, болезнена менструация, превенция на ракови заболявания, предпазване от бременност, лечение в периода на менопаузата. Това са все случаи, при които посягаме към тези медикаменти. Трябва да знаем, че хормоналната терапия е временно решение и измамно създава на организма илюзията, че вечно ще бъде на 30 и ще контролира процесите на остаряване. Жените могат да бъдат пълноценни във всеки момент от живота им. Това се стремя да ги науча в моята ежедневна работа.

Всъщност хормоните ни правят жени, не е ли така?
Да, действително. Основните са естроген и прогестерон. Те регулират месечния цикъл, грижат се за женствения вид на тялото, определят настроението. Балансът на тези два хормона реално ни пази от възникването на редица женски заболявания, като уголемяване на матката, кисти на яйчниците, ендометриоза (разрастване на самите клетки на ендометриума - вътрешността на лигавицата на матката). Затова трябва много да се внимава при приема на хормонални препарати, тъй като те се отразяват на естествения хормонален баланс в тялото.

Тогава какво съветвате вашите пациенти?
Стремя се да им помагам да решават проблемите си с естествени методи. В практиката си например ежедневно използвам метода с минерални соли на д-р Шуслер. Основното е не да чакаме да възникне някой сериозен проблем, а още щом започнат редица неразположения да се погрижим за тях по безопасен начин. Искам специално да подчертая, че е много важно какво ще е нивото ни на здраве, когато влизаме в менопаузата. Ако имаме натрупани дефицити, със сигурност ще ни бъде по-трудно. Нали разбирате, че ако сте се хранили с много тестени изделия, прекалявате ли сте с алкохол, кафе, газирани напитки едва ли ще имате добри нива на калция в организма. Начинът на живот на жените отваря пътя на остеопорозата в късна възраст. Изчерпваме минералните запаси на организма и съответно не само костите страдат. А трябва да се грижим за себе си в много посоки. Винаги напомням  за кациев фосфат, която трябва да е до нас от детството до края на живота ни. Шуслеровите соли са разумен начин да съхраним здравето на всяка клетка.

Менопаузата е стресиращ период. Как да си помогнем с безопасни средства?
Да, всички жени се страхуват от промените, които ни носи този етап от живота. Знаете ли, че най-тежкото китайско проклятие е да ти пожелаят да живееш във време на преход… Всичко се променя и трябва човек да е подготвен за това. Това е периодът, в който съществено намалява производството на естроген и прогестерон. При много жени има промени в теглото. Появяват се горещи вълни, сухота на влагалището, безсъние и др. Това пречи на дамите да живеят нормално и те започват да се възприемат като болни. И тук им помагам с хомеопатия. Но най-важното е да не се страхувате да бъдете себе си!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X