Напишете дума/думи за търсене

Живот със синузит

Как се чувствате, когато климатикът у дома се повреди? Става някак задушно и тежко или пък прекалено студено и влажно. Аналогично, щом природният климатик – носът, излезе от строя, страда цялото тяло. Често причината е безобидна хрема, която не рядко може да премине в неприятния синузит…

Важен за всяко вдишване

Ако хрема е пленила носа и той се запуши, налага се да дишаме през устата. А това означава, че в белия дроб започва да прониква непречистен, незатоплен и неовлажнен въздух. Носът е буквално нашият климатик, защото няма значение каква е температурата навън – минус 10 или плюс 30 градуса. Този орган осигурява за белия дроб въздух с температура от 36 градуса – идеалната за здравето на организма. Носът се грижи и за необходимата влажност на постъпващия въздух. Колкото и да е сух или влажен, благодарение на работата на носа влажността става 70%, която е оптимална за белия дроб и помага на кислорода да влезе в кръвта. Освен всичко останало носът прочиства въздуха от микроби и бактерии. Когато той е блокиран, не достига достатъчно кислород и до мозъка, а това ни прави уморени и неконцентрирани.

Първите сигнали

Стягащо главоболие, болки под очите, в областта на скулите и към зъбите в комплект с упорита хрема. Понякога бъркаме тези сигнали с неприятните последици от настинка или вирусна инфекция. А те може да говорят за възпаление на околоносните кухини, тоест синузит. Какво се случва? При хрема лигавицата на носа отича и малките отворчета към кухините на синусите се затварят, така тези кухини остават без вентилация. Това предизвиква болки в главата (особено в областта на челото), задържане на секрети, както и размножаване на бактерии, които иначе се изчистват чрез оттичане към гърлото. Лигавицата на околоносните кухини набъбва, възпалява се, а в самите тях може да се образува гноен секрет.

Солите срещу синузита

Процесът на изчистване на тези секрети от околоносните кухини обикновено трае седмици. При бактериален причинител може да се наложи и прием на антибиотик. Обикновено секретите са гъсти, тъмножълти и ръждиви или жълто-зелени. Облекчение носят затоплени торбички със сол, поставени на синусите. Но най-важното е да се улесни изхвърлянето им от носа.
Процесът може да бъде подпомогнат и от една йога практика. Нарича се джала нети. Това е специално чайниче, в което се разтваря в преварена вода половин лъжичка морска сол. Последователно течността се излива в едната ноздра, като главата е под ъгъл в другата посока, така че водата изтича от другата ноздра. Прави се сутрин и вечер.

А след това…

Основният проблем при синузита е, че той лесно става хроничен. Тогава всяка настинка или вирус може да го повика отново. Затова е важно да се подсили имунитета и джала нети да стане ежедневна част от живота. Така се изхвърлят прашинките, вредните частици, вирусите, бактериите, които ни атакуват. А синузитът става повод за добри навици и повече грижи за себе си. Всеки ден!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X