Напишете дума/думи за търсене

Козметика с фитоестрогени – гените на подмладяването

Експертите в областта на козметиката възлагат огромни надежди на фитоестрогените. Наричат ги „гени на подмладяването” и „врагове на остаряването номер 1”. В какво се състоят вълшебните свойства на тези вещества?

Разликата между фитохормони и фитоестрогени
Влиянието на химическия състав на растенията върху здравето ни започва да се изследва още през 30-те години на XX в. След дълги експерименти учените разделят два компонента – фитохормони и фитоестрогени, който оказват въздействие върху клетките на кожата. Вече е известно, че фитохормоните действат като антиоксиданти и защитават кожата от факторите на околната среда.

Фитоестрогените влизат в ролята на „строги родители” – следят процесите на растеж, защитават от действието на UV лъчите и атаките на паразити. Фитоестрогените са близки по състав с естрогените и са в състояние да активират същите рецептори на повърхността на кожата като естрогенните клетки. Поради това козметиката със съдържание на фитоестрогени може да използват жените в менопауза и сериозни хормонални смущения. При тази ситуация в организма се понижава нивото на естрогените – хормоните, от които в голяма степен зависи добрия ни външен вид. В резултат на това кожата силно се изсушава, появяват се бръчки, овалът на лицето губи еластичността си. Добрата новина е, че вълшебниците фитоестрогени са способни да забавят тези процеси и да върнат тонуса и младостта на дермата.

Видове
За производство на козметични средства се използват два вида фитоестрогени – стероидни (фитостерини) и фенолни (флавоноиди, флавони, изофлавони, халкони). Фитостерините влизат в състава на препратите за лечение на екземи и дерматити. Тези вещества отлично лекуват зачеряванията, сърбежа и паренето, предотвратяват развитието на уртикария. Интересен факт е, че всекидневно приемаме около 200–400 мг стероидни естрогени с храната. Основни източници са плодовете, зеленчуците, ядките, семената, нерафинираните растителни масла.

Втората група са фенолните естрогени, които имат мощни антиоксидантни свойства: увеличават синтеза на колаген, повишават еластичността на кожата, предпазват от вредното въздействие на UV лъчите, противодействат на стареенето. Обикновено в козметиката против бръчки се добавя цял комплекс от вещества, които в състава се отбелязват просто на флавоноиди от слънчоглед, грозде или боровинки.

Важно
Днес в козметиката против бръчки се използват само фитоестрогени, но често производителите подменят наименованието им и ги изписват като фитохормони. Това е неправилно, тъй като двете думи не са синон

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X