Напишете дума/думи за търсене

Причини за нарушенията в цикъла

При всяка жена поне няколко пъти в живота възникват нарушения в менструалния цикъл. В повечето случаи забавянето е знак за наличие на бременност, но понякога причините са здравословни проблеми и са сигнал, че нещо в тялото ни не е наред. Менструалният цикъл зависи определено стабилно ниво на хормоните, които се отделят на фази. В нормални условия менструацията трябва да бъде редовна, а продължителността зависи от конкретният организъм. Смята се, че средностатистическият цикъл е 28 – 29 дни, като са възможни и колебания между 22 – 32 дни. 1 – 2 дни отклонения в цикъла се смятат за допустими.

Кога има забавяне

Менструацията, както и женският организъм като цяло, е фин механизъм, който зависи от много външни фактори. Затова и незначителните закъснения се смятат за нормални и безобидни. Според гинеколозите забавяне има, когато менструацията се бави с пет или повече дни от срока, когато би трябвало да настъпи. Два пъти годишно тя може леко да закъснява и това не се смята за патология при здравите жени – обикновено е обвързано с външните условия и вътрешното състояние на организма. Но ако закъсненията станат регулярни, а менструацията е нетипична или болезнена, непременно трябва да се обърнете към лекар.

Причини за закъснението

Разбира се, първото, за което си мислят всички жени, когато цикълът им закъснее, е бременност. Когато си правите тест, имайте предвид, че чувствителността на тестовете е различна и е възможно при наличие на бременност да се отчете отрицателен резултат. Затова е необходимо да направите тест няколко пъти с интервали от 3 – 5 дни. И на всяка цена отидете на лекар. Когато бременност е изключена, възможните причини за закъснение на менструацията са няколко:

Стрес, нерви. Ако постоянно сте подложени на силно напрежение, менструацията може да се забави или дори да спре. Забавяния много често се наблюдават при студентки в сесия, бизнес дами на висок пост и даже преди сватба. За да поставите ситуацията под контрол, просто гледайте философски на живота и се наспивайте добре. Ако е необходимо, посетете психотерапевт.

Влияние на теглото. Известно е, че рязката загуба на килограми може временно да прекрати цикъла. Обяснението е дефицит на естроген и прогестерон. Лекарите алармират, че строгите диети може да лишат жената от способност за зачене за доста години.

Натоварване, болести. При тежка физическа работа и активно спортуване в женския организъм се увеличава нивото на тестостерн, което влияе на цикъла. Върху баланса на хормоните се отразяват и заболяванията на черния дроб, хроничните проблеми с яйчниците и матката. Рязката смяна на климата също може да доведе до отклонения.

Лекарства. Върху стабилността на цикъла влияе безконтролният прием на антидепресанти, диуретици и противоязвени средства. Ако сте принудени редовно да приемате медикаменти, обсъдете ситуацията с гинеколког.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X