Напишете дума/думи за търсене

Етерични масла, които балансират хормоните

Хормоналният дисбаланс в тялото може да причини хаос в него. Освен това може да се маскира като други болести в продължение на години, без да бъде открит.

Има предоволно количество медикаменти, с които може да се поддържа хормоналното равновесие, но има и природни средства, които вършат същата работа.

Някои от най-добрите етерични масла за балансиране на хормоните включват мирта, сандалово дърво, градински чай, лавандула, босилек и мащерка.

Какво трябва да знаем за хормоните

Тироидни хормони: Те се произвеждат от щитовидната жлеза и регулират метаболитните процеси. Тези хормони включват тироксин и трийодотиронин.

Хормони на съня: Епифизната жлеза произвежда мелатонин, който може да оказва силно влияние върху цялостното здраве. Ако хормоните са небалансирани, те причиняват проблеми със съня и отслабват човешкото тяло, което го прави по-податливо към заболявания.

Надбъбречни хормони: Тези хормони се произвеждат от надбъбречната жлеза. Всички сме чували за кортизола, който намалява стреса и помага на метаболитните процеси.

Репродуктивни хормони: Прогестеронът и естрогенът регулират женската фертилност, менструалните цикли и вагиналното рН. Тестостеронът регулира либидото, мъжкия фертилитет, производството на червени кръвни клетки и костната маса.

Всеки хормонален дисбаланс причинява множество здравословни проблеми.

Ето най-често срещаните симптоми и състояния, причинени от това:

- Безсъние

- Ниско либидо

- Отслабване или наддаване на тегло

- Нередовни менструални периоди или безплодие

- Тревожност и депресия

- Промяна в апетита

-Умора

- Хранителни проблеми

- Рак

- Изтъняване на косата и косопад

Хормоналният дисбаланс може да е резултат от многобройни фактори като лоша диета, стрес, генетична обремененост, медицинска история и излагане на токсини в околната среда.

Факторите, които допринасят за хормоналните дисбаланси, включват:

-Затлъстяване или наднормено тегло

- Повишени нива на възпаление, дължащи се на нездравословни диети и заседнал начин на живот

- Липса на сън или лошо качество на съня

- Хранителни алергии и проблеми с червата

- Генетика

- Токсичност (излагане на токсини, пестициди, цигари, вируси, алкохол и химикали)

Следните билки ще ви помогнат да балансирате хормоните си и да предотвратите тези симптоми:

1. Сандалово дърво за намаляване на стреса

Учени са изследвали ефекта от ароматерапията върху жените, подложени на биопсия на гърдата, и са установили, че комбинацията от сандалово дърво и лавандулово масло дава дори по-добри резултати от ментовото масло и портокаловото масло, тъй като намалява тревожността благодарение на мощните си успокояващи свойства. Сандаловото дърво подобрява също качеството на съня.

2. Меча стъпка за по-здравословна менопауза

Тази билка е известна със способността си да намалява нивата на кортизола и и на тиреоидните хормони. Освен това тя може да увеличи нивата на естроген при жените, които имат менопаузални симптоми.

3. Тулси, или свещен босилек за намаляване на безпокойството

Тулси е билка, която намалява нивата на стресовия хормон кортизол. Екстрактът от нея има способността да понижава безпокойство, да третира проблеми с паметта, сексуални проблеми, изтощение и да подобрява качеството на съня.

4. Мащерка за предпазване от рак на гърдата

Тази билка е богата на фитопрогестини и фитоестрогени, които влияят върху растежа на раковите клетки на гърдата. Тя възпрепятства растежа на раковите клетки на гърдата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X