Напишете дума/думи за търсене

Ампелотерапията - добро здраве с вино

След като вече сте любители на ферментиралия гроздов сок, запознайте се с преимуществата на ампелотерапията – метод за лечение с грозде, който се базира на въздействието на гроздовите зърна и техните производни (вино и гроздов сок) върху здравето.

Гроздето е богато на глюкоза, която се усвоява напълно от организма и подобрява състава на кръвта. Гроздовият сок е подобен на минералната алкална вода, но солите на желязото и калия в него са значително повече, което оказва полезно въздействие на кръвообращението.

Ампелотерапията е изключително полезна при заболявания на дихателните пътища (астма, пневмония, бронхит), анемия, сърдечни болести. Освен това гроздето успокоява нервите и повишава имунната защита. Гроздовите зърна съдържат много органически киселини, калций, калий, натрий, витамини от групата В, С, пектин, провитамин А (каротен), фитонциди (летливи фракции на етеричните масла, способни да убиват микробите) и ензими. В гроздето има 2,5 пъти повече желязо, отколкото в ябълките, както и биотин, полезен за кожата, ноктите и косата. Сокът му е богат на полифеноли, известни със своите антиоксидантни свойства. Тъмните сортове грозде притежават дезинфекциращи и противовъзпалителни танини – неслучайно при болно гърло и ангина се предписва прясно изцеден гроздов сок.

Приемането на грозде с лечебна цел нормализира кръвното налягане и подобрява работата на сърцето, въздейства благотворно на апетита и ня съня, снема отоците.

Бялото грозде Chasselas е полезно при нарушения, свързани с обмяната на мазнини.

При хроничен бронхит е добре да се консумират ароматните сортове мускат и изабела. Гроздето е в състояние значително да облекчи кашлицата и има отхрачващо действие. Консумацията му има отлично тонизиращо и общо укрепващо действие.

Защо да се доверите на виното

В сравнение с другите алкохолни напитки виното е несравнимо по-добър вариант заради ниското съдържание на калории и изобилието от витамини, минерали и други полезни вещества. Доказано е, че консумацията на 100–150 г червено вино понижава холестерола и значително намалява риска от образуване на тромби. Във виното се съдържат и фитоестрогени – растителни аналози на женските полови хормони, които имат важно значение за съхраняването на младежкия вид на кожата. Ампелотерапията се препоръчва при проблеми с наднормени килограми и стрес, както и за подобряване състоянието на кожата. В качеството му на лекарство виното може да се прилага и външно – във вид на лечебни вани, в комбинация с мед, както и при масажи.

Важно

Ампелотерапията има и своите противопоказания: не бива да се прилага при хипертония, язва на стомаха, диабет, болести на бъбреците и черния дроб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X