Напишете дума/думи за търсене

Холандският топшеф Едгар Бурс: За да остане месото сочно, печете го под 100°C (+рецепти)

Имаме удоволствието да разговаряме с Едгар Бурс - най-популярния майстор-готвач в Холандия. Той е в България, за да покаже различни техники за приготвяне на телешки специалитети. Демонстрацията е под патронажа на Холандското посолство у нас. Целта й е да се запознаят българските професионалисти в бранша с интересни подробности около производството и контрола на качеството на телешкото месо и сирене в Страната на лалетата.

Шеф Бурс е един от най-изявените продуктови презентатори на различни компании не само в родината си, но и в чужбина. Изключително търсен е за декорация на храна за сесии в списания или в каталози. Един от най-канените лектори на готварски курсове и преподавател по готварство в основните училища.

Днес много хора са ориентирани към здравословния начин на живот. Как да се отнасят към месото и по-специално към телешкото?

Телешкото има много малко мазнини, но съдържа много протеини. И е много по-полезно от това да се консумира говеждо. Хора, които се възстановяват от операции, които имат нужда от питателна храна, обикновено го включват в диетите си, защото има толкова добра хранителна стойност.

Има страх след хранещите се здравословно, че сирената са тежка храна и не я предпочитат, особено, когато пазят диета.

Аз смятам, че сиренето е много здравословна храна. Разбира се, ако не прекаляваме с нея. Това важи за всичко в този свят. Прекаленото води до обратен резултат. Няма нищо лошо от време на време хората да си похапват пълномаслено сирене в умерени количества. Но да не го правят всеки ден. Моят съвет би бил – ако не преминаваме границата на количеството, което поемаме, то всичко ще бъде прекрасно. Няма никаква причина хората да изолират от менюто си полумаслени или обезмаслени сирена.

Има ли комбинации от сирена и други продукти, които могат да се консумират и при диета?

Сиренето много добре се комбинира с някои зеленчуци и плодове. Много си отива с гроздето, смокините. Сушените сливи и кайсиите определено вървят ръка за ръка с този млечен продукт. Целина и сирене е наистина една много сполучлива комбинация.

Да не говорим, че с него може да се правят много красиви салати от свежи зеленчуци. Знаете, че италианците много си падат по салата с рукола, поръсена с пармезан и зехтин.

Телешкото, произведено в Холандия, с което сътворихте някои наистина зашеметяващи специалети на демонстрацията, с какво се различава? Какво е по-специфично при отглеждането на телетата и има ли разлика с отглеждането им преди години?

Да, това месо е различно, защото имаме затворен производствен цикъл. Притежаваме собствени ферми, в които се отглеждат телетата, и имаме собствено млечно производство в Италия. В тази фабрика преработваме суровото мляко и го превръщаме в млечен прах, който използваме за една от храните, с които отглеждаме животните. Освен с мляко ги храним и със сурова храна. Тя е много важна за тях, защото в по-стари времена телетата са били отглеждани само с мляко, което не е особено добре. Защото телето е млада крава, а млякото не е достатъчно, за да напълни стомаха му и да се радва на крепко здраве. Освен това ги храним със зърнени храни, минерали, витамини.

Коя е любимата ви рецепта с телешко?

На демонстрацията приготвих много приятна рецепта с месо от телешка плешка. Това е много хубаво месо и е едно от най-използваните в ресторантите, особено приятно за приготвяне.

Леко го намазах с песто от босилек, преди да го сложа във фурната, затоплена на 90 градуса. С тази температура задържаш целия сок на месото. Ако готвиш под 100 градуса, то месото, независимо какво е, ще остане наистина сочно. След известно време намалих температурата до 60 градуса, защото това са перфектните градуси за приготвяне на телешко. За да се получи приятна хрупкава коричка, отгоре поръсих галета, лимон и малко пресен босилек. Това е една от любимите ми рецепти. Има още много, разбира се. (Смее се.)

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X